A Diakónia napja “házhoz megy” - harmadik állomás

2020.11.09 22:26

Szombathely, majd Mezőberény után Gödöllőre látogatott az Evangélikus Diakónia vezetősége, Kelemen Anna Gyöngy, diakóniai osztályvezető és Gregerssen-Labossa György, a Diakóniai Bizottság elnöke, hogy újabb díjazottnak, Cs. Tóthné Csernók Gabriellának adják át elismerésüket.

A Tessedik Sámuel Idősek Napköziotthona udvarán tartott szűkkörű ünnepséget Roszík Ágnes intézményvezető köszöntő gondolatai nyitották meg, melyben megemlítette, hogy az “Év diakóniai munkatársa” díjat - mások mellett – az a kollégája kapja idén, aki 26 éve elkötelezett dolgozója az intézménynek. A kezdetekre visszaemlékezve mesélt kedves történeteket arról is, hogyan “teregették ki” a földön a számlákat az Anyaotthon nyitása utáni időben, térden kúszva rakva rendbe a papírokat, később pedig hogyan nőttek fel együtt a feladathoz. A folyamatos személyes fejlődés a gödöllői szolgáltatások növekedésével haladt együtt: az 1994-ben létrehozott Anyaotthon később kiegészült a Családok Átmeneti Otthonával, majd megvalósult az Idősek Otthona, az Alapszolgáltatási Központ, melyeket a most egy éves Nevelőszülői Hálózat egészít ki, jövőre pedig fogyatékosok nappali ellátásával bővül tovább a portfólió. Roszík Ágnes itt köszönte meg az Országos Iroda Diakóniai Osztályának és a Diakóniai Bizottságnak a támogatását, majd a díjazotthoz fordulva jelentette ki: az ember dolgozzon bármilyen jól a terepen, ha a “számoknincsenek rendben, akkor nem lehet sikeres egy tevékenység és a sikerekhez mindenképp kellett egy olyan megbízható munkatárs, mint Cs. Tóthné Csernók Gabriella, Gabika.

 

A folytatásban Gregersen-Labossa György vette át a szót, aki szintén megköszönte a díjazott munkáját, hozzátéve, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniájának küldetésében három fontos oszlopa van: a lelkiség, a folyamatos fejlődés és a felelős gazdálkodás. Kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy a ránk bízott javakkal úgy bánjunk, hogy az Isten dicsőségét szolgálja és mellette valóban azt a célt, hogy ne “önmagáértvaló legyen. Ahhoz, hogy egy intézményben az ellátottak és a dolgozók biztonságban legyenek nagyon fontos, hogy felelősen gazdálkodjunk

Ezt követően Kelemen Anna Gyöngy beszédében megköszönte Cs Tóthné Csernók Gabriella munkáját rámutatva arra, hogy az intézmény közel három évtizedes folyamatos fejlődése csak annak köszönhetően valósulhatott meg, hogy olyan erős oszlopai vannak, mint Gabika.       

 

Az esemény végén maga az ünnepelt mondott rövid beszédet, melyben megköszönte a díjatamely valóban meglepetést jelentett számára, majd hozzáfűzte, hogy nagy öröm ilyen hosszú ideig, ilyen munkatársakkal és vezetőkkel dolgozni.

 

A kitüntetés ajánlása: 

Cs Tóthné Csernók Gabriella több, mit 25 éve dolgozik Gödöllőn. 1994-ben nyitotta meg kapuit a Tessedik Sámuel Anyaotthon, melyben állami gondozott kiskorú leányanyákat fogadtak születendő vagy már megszületett babáikkal együtt. Gabika először, mint éjszakai ügyeletes gondozó kezdett itt dolgozni, majd kamatoztatva könyvelői képzettségét, az intézmény könyvelője és gazdasági ügyintézője lett. Ahogy nőtt az intézmény tevékenységi köre, Gabika úgy képezte magát folyamatosan, szorgalmas munkával felnőve az egyre kiterjedtebb feladathoz. Munkavégzése során, kezdetben a leányanyákkal, később a családok átmeneti otthonában lakó családokkal, majd az idősgondozásban részt vett lakóinkkal és hozzátartozóikkal illetve a dolgozókkal igyekezett empatikusan, türelmesen és magas színvonalon dolgozni. Ehhez sokszor nem kis türelemre és empátiára volt szüksége. A kliensek túlnyomó többsége mindennapi megélhetési gondokkal küzd, ezért a pénzügyeik intézése igen fontos és érzékeny terület számukra. Nem beszélve arról, hogy a hivatalok – időnként embert próbáló – ügyintézésére és merev rendszerére milyen nehéz hatékonyan reagálni. 

Munkáját mindig a legjobb tudása szerint végezte el, s bármikor lehetett számítani önkéntes segítségére is. Már a kezdetektől fogva vállalta az időközben alapított különböző karitatív és jótékonysági szervezetek könyvelését, ellenszolgáltatás nélkül. Az elmúlt 25 évben a Tessedik Sámuel Alapítvány, a Magyar Testvéri Börtöntársaság, a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezete, az Átmeneti Gondozást Ellátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége több tízezer rászorulónak nyújtott segítséget, mely Gabika háttérmunkája nélkül nem valósult volna meg. Vidám, csevegő stílusa sokszor nevettette meg a kollégákat az elmúlt negyed évszázadban és melegszívű, kedves személyisége meghatározó színfoltja az intézmény életének.