A Diakónia Sztehlo Gáborra emlékezett

2020.09.28 12:11

Szűkkörű megemlékezésen és az azt követő koszorúzáson tisztelgett Sztehlo Gábor emléke előtt egykori „Sztehlo-gyerek”, diakóniai dolgozó, vezető, lelkész és püspök szeptember 25-én, az embermentő lelkész születésnapján.

A Diakónia napja hagyományosan ünnepi istentisztelettel egybekötött többszáz fős rendezvény, amelyen az evangélikus diakóniai szolgálat önkéntesekkel, dolgozókkal és az általuk gondozottakkal együtt ad hálát az Istentől kapott szolgálatért. Az idei alkalom a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg a megszokott formában, a megemlékezés azonban – szabadtéren, a vonatkozó szabályok betartásával - nem maradhatott el. Sztehlo Gábor sírjánál gyülekeztek az emlékezők délelőtt a Farkasréti temetőben, ahol Gregersen-Labossa György a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat vezető lelkésze, a diakóniai bizottság elnöke tartott rövid áhítatot.

Gondolatait az egykori mentettek, az úgynevezett Sztehlo-gyerekek képviseletében szóló Keveházi László nyugalmazott esperes (a Sztehlo Gábor által alapított Gaudiopolis egykori gyermek-miniszterelnöke) meghitt emlékező gondolatai követték.

Közös imádság után a résztvevők – a Fébé Szeretetszolgálat néhány lakója, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat lelkészei – Johann Gyula, Szilák-Túri Krisztina, Eszlényi Ákos, Gazsóné Verasztó Teodóra -, valamint  vezetői – Buda Annamária, Szvitan Erika, Herkely Jánosné és Kincse Éva - a Deák térre indultak, ahol nem sokkal később csatlakoztak többen a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának munkatársai közül, hogy az emlékezés koszorúját elhelyezzék Sztehlo Gábor szobránál.

Az egyházvezetés képviseletében Kondor Péter a Déli Egyházkerület püspöke, diakóniai munkáért felelős püspök Gregersen-Labossa Györggyel, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat nevében Buda Annamária intézményvezető Szilák-Túri Krisztinával, a Fébé intézményi lelkészével, míg a diakóniai osztály képviseletében Kelemen Anna Gyöngy osztályvezető Decmann Bertalan intézményi referenssel helyezték el koszorúikat Sztehlo Gábor emléke előtt tisztelegve.

.