A lett evangélikusok továbbra sem szeretnének női lelkészeket felszentelni - Fabiny püspök Rigában járt egy LVSZ delegáció élén

2016.05.03 09:39
Forrás: evangelikus.hu
Riga – Fabiny Tamás püspök, a Lutheránus Világszövetség alelnöke vezetésével ötfős küldöttség látogatott el a lettországi Rigába. A delegáció tagjai részt vettek a Lett Evangélikus Egyház lelkészeinek konferenciáján, amelynek fő célja a júniusban esedékes zsinati ülés előkészítése.

Egy indítvány nyomán az egyház alkotmányába kívánják venni, hogy a lelkész felszentelés joga csakis a férfiakat illethesse meg. Várható továbbá, hogy a zsinat egy olyan egyházi struktúrát fogad el, amelyben  anglikán mintára  három, hierarchikusan egymásra épülő kormányzati egység, a „világiak háza”, a „lelkészek háza” és a „püspökök háza” lesz. 

A küldöttek felhívták a figyelmet arra, hogy a Lutheránus Világszövetség 1984 óta valamennyi nagygyűlésén állást foglalt a női ordináció mellett, illetve hogy az evangélikus egyházak hagyományosan demokratikus döntéshozatali rendszerben működnek.

Az ötfős küldöttség a szolidaritás jeleként külön találkozott azokkal a női teológusokkal, akiket  a lett egyház akkori gyakorlata értelmében  még 1993 előtt szenteltek fel, illetve tárgyalásokat folytattak a szovjet időkben megalakult  ugyancsak LVSZ-tag – Lett Exil Evangélikus Egyház több lelkészével.

Fabiny Tamás és a delegáció tagjai külön is tárgyaltak Janis Vanags lett érsekkel.