Adventi adománygyűjtés: 15 millió forint gyűlt össze

2018.02.06 13:42

Forrás: evangelikus.hu Szöveg: Fabiny Tamás, Prőhle Gergely

Budapest – 15 millió forint adománnyal segíti a Magyarországi Evangélikus Egyház a közel-keleti konfliktus áldozatait és kiemelten is az üldözött keresztények megsegítését. A gyülekezetekben 8 516 907 forint gyűlt össze, ezt az összeget az országos egyház egészítette ki. A 2017 karácsonyát megelőző adventi időszakban beérkezett adományokból az Ökumenikus Segélyszervezet a Moszul melletti Bashiqa településen nyújt segítséget a visszatelepülő keresztény családoknak házaik újjáépítésében és életük újrakezdésében.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa által 2017 novemberében meghirdetett gyűjtés során összegyűlt adományokat, valamint a 2017. december 17-i istentiszteleteken befolyt perselypénzt a gyülekezetek juttatták el a MEE Országos Irodájához, amely továbbítja az Ökumenikus Segélyszervezethez.

A Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálata az Európát elérő migrációs hullám kezdete óta – lehetőségeihez mérten – igyekszik támogatni a válságövezetekből érkező, ínséget szenvedő rászorulókat. A bajor evangélikusokkal – amely egyházzal partneri viszonyban állunk – már többször folytattunk tárgyalásokat arról, miképpen segíthetnénk elő a háború elől elmenekültek szülőföldjükre való visszatérését vagy ahhoz közel maradását.

A Magyarországi Evangélikus Egyház által is alapított, Irakban állandó képviselettel működő Ökumenikus Segélyszervezet kiemelten támogatja a térségben élő rászorulókat.

Tesszük mindezt azért, mert úgy gondoljuk, hogy felelős keresztény ember nem lehet közömbös a közel-keleti térségben a radikális iszlám pusztítása miatt súlyosan szenvedő emberek, különösen az ottani keresztények sorsa iránt.

Budapest, 2018. február 6.

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő