Amerikai önkéntesekkel találkozott Fabiny Tamás püspök

2015.11.30 10:26

Szöveg és fotó: Balicza Máté, forrás: evangélikus.hu
Budapest - Az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) fiatal felnőttek a globális misszióban (YAGM) programján keresztül a Magyarországi Evangélikus Egyház negyedik alkalommal fogadhat önkéntes szolgálatot végző fiatalokat. Az Északi Püspöki Hivatalban 2015. november 25-én dr. Fabiny Tamás püspök látta vendégül őket. A találkozón munkatársával együtt Cselovszkyné dr. Tarr Klára, egyházunk Ökumenikus és Külügyi Osztályának vezetője is részt vett.

A külkapcsolatokért és a diakóniai munkaágért egyaránt felelős püspök rendszeresen figyelemmel kíséri az iskoláinkban, valamint gyermek- és szociális ellátó intézményeinkben dolgozó amerikai önkéntesek szolgálatát. Ennek jegyében történt a mostani találkozás is. A közös éneklés után kölcsönös bemutatkozásra került sor, majd az önkéntesek eddigi magyarországi tapasztalataikról számoltak be. A jó hangulatú, kötetlen beszélgetés során egyházunk jelen lévő képviselői a támogatásuk felajánlása mellett örömmel vehették tudomásul, hogy valamennyi amerikai fiatal megfelelő helyen állhatott szolgálatba, sikeresen beilleszkedett és jól halad a magyar nyelv elsajátításában is.

Fabiny Tamás püspök ezt követően rövid tájékoztatást adott a Magyarországi Evangélikus Egyház életéről, szolgálati területeiről, valamint az elmúlt időszak legaktuálisabb feladatairól. Így szóba került többek között a menekülthelyzet és egyházunk ezzel kapcsolatos diakóniai munkája, majd ezt követően a reformáció 500. évfordulójára vonatkozó előkészületei. Ez utóbbi témához kapcsolódóan a fiatal önkéntesek megtekinthették a készülő Luther rajzfilmsorozat egyik epizódját is. A találkozó zárásaként a lelkes csapat felügyelője, Rachel Eskesen által vezetett, közösen énekelt esti imádságra gyűlt össze a püspöki székház kápolnájában.