Apró mécses gyúlt a háború kilátástalanságában

2016.12.21 20:51

Kárpátalja

Békéscsabai, Békés megyei és fővárosi gyülekezetek, oktatási intézmények segítségével, igazi társadalmi összefogással 762 cipős doboz ajándék gyűlt össze a Bonnyai Sándor által kezdeményezett gyűjtés során idén.

Sándor elhivatott és fáradhatatlan munkája meghozta gyümölcsét, a tavaly összegyűlt 315 doboz 2017-re megduplázódott.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gyűjtés célja most is az volt, hogy Kárpátalja legszegényebb települései közül Kisdobrony, Nagydobrony, Tiszaágtelek, Dimicső és Bótrágy lakóinak örömöt szerezzen, az ott élő több száz gyermek találjon ajándékot a karácsonyfa alatt. Az akció sikeres lebonyolításában a nagydobronyi cigánymissziós református lelkész, Balogh Sándor segített.

Míg az előző években az adományok a Református Szeretetszolgálat segítségével jutottak át a szigorú ukrán határellenőrzésen, idén azonban nem kívántak részt venni az akcióban és más megkeresett segélyszervezet sem karolta fel a kezdeményezést.

Az Evangélikus Diakónia ajánlotta fel egyedül támogatását és Prőhle Gergely a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, valamint Buda Annamária diakóniai osztályvezető irányításával szállították ki és adták át az ajándékokat a kárpátaljai gyerekeknek.

 

Segítségükért kiemelt köszönet illeti a Beregszászi Magyar Konzulátus munkatársait, Boros Miklóst, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium és a nyíregyházi Emmaus Szeretetotthon dolgozóit.

„Hiszem, hogy minden egyes ajándékcsomag sokkal többet hordoz magában; hogy a háború viszontagságaiban, a kilátástalanságban, félelemben élő gyermekek és családjaik életébe egy olyan apró mécsest gyújthatunk meg, amely reményt ad, megerősíti bennük az összetartozás érzését, s utat tud mutatni a sötét éjszakában.”- fogalmazott Bonnyai Sándor a motivációjára vonatkozó kérdésre.