Az európai egyházak továbbra is kiállnak a menekültek mellett

2016.09.27 08:55
Forrás: evangelikus.hu, reformatus.hu, ceceurope.org
Genf – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nyilatkozatot adott ki a menekültválságról az ENSZ közgyűlés aktuális ülésszaka kapcsán, és nyílt levélben kérte közbenjárásra tagegyházait az emberséges és szolidáris válaszok előmozdítására.

Szeptember 19-én az ENSZ közgyűlésének New Yorki-i ülésszakán is napirenden szerepelt a menekültek és migránsok óriási tömege. A világ valamennyi részéről állam- és kormányfők, nemzetközi megfigyelők közösen dolgoznak azért, hogy a világméreteket öltő menekültválságra koordináltabb választ adjanak.

Az egyház és a civil társadalom képviselői remélik, hogy az ülés és annak eredményei előremutató és emberségesebb válaszadásra bátorítják a kormányokat, a világon körülbelül 65 millió menekült, menedékkérő és országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek ügyében.

„Reménységünk, hogy az államok újból elkötelezik magukat, hogy az ENSZ koordinációjával adjanak választ a menekültválságra és kiveszik részüket a közös nemzetközi felelősségvállalásból a menekültek védelmében. A válságot kiváltó okokra vonatkozó megoldáskeresés megköveteli a jelenlegi könyörtelen konfliktusok megoldását és az igazságosságért és a békéért való munkálkodást. Ugyanakkor a menekültek többségét befogadó országoknak szükségük van segítségre, valamint még több menekült áttelepítésére” – mondta Doris Peschke, az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának főtitkára. „Egy a következő két évben kidolgozásra kerülő, jobb nemzetközi migrációs rendszer melletti elköteleződésre van szükség, amely a migránsok emberi jogain alapuljon és csökkentsék a kiszolgáltatottságot” – tette hozzá.

A közgyűlés előtt az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezettel, az Egyházak Világtanácsával és a Churches Withnessing With Migrants szervezettel közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt kéri, hogy New Yorkban konkrét eredmények szülessenek. Arra hívták fel a világ vezetőit, hogy kezeljék a hatalmas méreteket öltött kényszerű migráció kiváltó okait, támogassák a fenntartható és méltányos rendszer kialakítását és újfent erősítsék meg az érvényben lévő nemzetközi emberi jogokat garantáló törvényeket.

Az európai egyházak évek óta sürgetik a menekültválság megoldását célzó koordinált választ és kiállnak a mindenkit megillető emberi méltóság mellett. Ez érinti a kvótarendszer elfogadását, a közös felelősségvállalást, valamint az embercsempészet elleni fellépést biztonságos és törvényes útvonalak biztosításával Európába.

Az egyházak közös nyilatkozata elolvasható itt.