Bemutatják az Andorka Eszter Programot

2018.04.16 15:28

Forrás: evangelikus.hu, Északi Evangélikus Egyházkerület

Budapest – 2018. április 27-én 17 órakor a Deák téri evangélikus egyházközség nagytermében (1052 Budapest, Deák tér 4.) fontos sajtóeseményre kerül sor: bemutatják az Andorka Eszter Programot.
 

15 évvel ezelőtt, 33 éves korában hunyt el Andorka Eszter evangélikus lelkésznő. Tragikus halála 2003 februárjában néhány napig sajtóhír volt, azonban azok számára, akik ismerték őt, gazdag élete azóta is kifogyhatatlan erőt ad és példát mutat. Nagy felkészültséggel művelt teológiai tudományos munkájának és teljes odaadással végzett lelkészi szolgálatának alapját is az elesett, hátrányos helyzetű emberekért való elkötelezettség határozta meg.

Annak érdekében, hogy emlékét megőrizzük és az általa végzett munkát – elsősorban a fiatalabb korosztályok számára – széles körben megismertessük, a Magyarországi Evangélikus Egyház létrehozta az Andorka Eszter Programot. A program célja, hogy pénzügyi támogatást nyújtson olyan kezdeményezéseknek, amelyek az Andorka Eszter által mutatott példát folytatva tevékenykednek az elesettek megsegítéséért, az előítéletek leküzdéséért. Fontosnak tartjuk, hogy elősegítsük az egyház aktív társadalmi jelenlétét, ugyanakkor a pályázóknál nem kikötés az egyházi háttér, amennyiben a tervezett program a fenti célok megvalósulását segíti.

A korábbi támogatottak között szerepelnek építészhallgatók, akik egy sérült embereket gondozó otthonba szerveznek nyári tábort. Miközben elkezdték felújítani az egyik épületet, a közösen eltöltött idő és az együtt végzett munka maradandó élményt adott az otthon lakói és az egyetemisták számára is. Támogatást kapott egy evangélikus gyülekezet, akik a közelükben élő nehéz sorsú embereket, romákat, hajléktalanokat látnak vendégül péntek esténként közös főzésre és vacsorára. A megvalósult programok között szerepel jó körülmények között élő középiskolások és hátrányos helyzetű roma és állami gondozott fiatalok, mozgássérült emberek közös kirándulása is.

Örömmel támogatnánk elsősorban fiatalabb korosztályok olyan programjait is, amelyek menekültekkel való találkozásokat vagy környezet- és természetvédelmi célokat valósítanak meg. Nemcsak új kezdeményezéseket várunk, lehetőség van a fentiek szellemében már régebb óta tevékenykedő csoportok munkájának támogatására is.

A sajtóeseményen bemutatjuk a tavaly megvalósult és az idei nyertes pályázatokat, valamint az új pályázati kiírást. Célunk, hogy az Andorka Eszter Programot minél szélesebb körben megismertessük.