Berlin jól felkészült a Kirchentagra

2017.05.08 10:12
Forrás: evangelikus.hu, kirchentag.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Berlin – Elkészültek a 36. Német Protestáns Egyházi Napok (Kirchentag) közlekedési és biztonsági programjai. A Kirchentag üzletvezetője, Constantin Knall, a berlini rendőrség részéről Siegfried-Peter Wulff, a szövetségi rendőrség berlini alelnöke, Ralfh W. Krüger, a német vasutak részéről Alexander Kaczmarek és a berlini közlekedési vállalat részéről Helmut Gratz a napokban mutatták be a nagyközönségnek a koncepciókat.

A több mint százezer látogatót mintegy kétszáz közösségi szálláson és 12 ezer privát szálláson helyezik majd el és onnan fognak a vásárváros, valamint Berlin és Potsdam központi rendezvényeire utazni. A főváros környékéről 15 ezer vendéget várnak.

„Jól felkészültünk erre a különleges berlini Kirchentagra és már másfél éve tárgyalunk a különböző hivatalokkal erről – magyarázta Constatnin Knall. – A berlini rendőrséggel, a közlekedési vállalattal és a német vasutak képviselőivel jó terveket dolgoztunk ki és arra is ügyeltünk, hogy a szombaton megrendezendő sportversenyekkel és Barack Obama látogatásával se legyenek gondok. A mentőszólgálatot a Johannita mentőszolgálat egységei 1300 emberükkel biztosítják majd. Az egyházi napokon 5500 önkéntes segítő dolgozik. A nyitott helyszíneken lévő rendezvényeken külön védőszolgálat biztosítja majd a biztonságot. Az aktuális biztonsági helyzetre való tekintettel, az egyházi napok történetében először, át fogjuk vizsgálni a táskákat is a nyitó istentiszteletek előtt.”

Siegfried-Peter Wulff elmondta: „A berlini rendőrség nagy tapasztalatokkal rendelkezik és jól felkészült az előttünk álló napokra. Számos rendezvényt fogunk felügyelni erőinkkel és gondoskodni fogunk a résztvevők biztonságáról. Megpróbáljuk a közlekedési korlátozásokat minimalizálni.”

A német szövetségi rendőri erők az egyházi napokra érkezők odautazásáról és elutazásáról is gondoskodnak. Felkészültek a légi- és vasúton, valamint a közutakon jelentkező problémákra is – adta tudtul a sajtótájékoztatón Ralph W. Krüger.

A berlini közlekedési vállalat, az S-Bahn gyorsvasút képviselői elmondták, hogy sűrűbben fognak járni szerelvényeik a rendezvény ideje alatt. Felészültek arra, hogy a plusz 200 ezer látogató szállítását megoldják. Az üzemi idő meghosszabbításával is számolnak, annak érdekében, hogy a látogatók kényelmesen és stresszmentesen érhessék el szállásaikat.

A tervezett útlezárásokról a kirchentag.de/verkehr oldalon lehet tájékozódni. A résztvevők számára fontos biztonsági kérdéseket a kirchentag.de/sicherheit oldalon olvashatják el.

A Német Protestáns Egyházi Napokat (Der Deutsche Evangelische Kirchentag) 1949 óta rendezikmeg kétévente, mindig más német városban. A 36. Német Protestáns Egyházi Napokat 2017. május 24. és 28. között Berlinben és Wittenbergben tartják.