Böjti gyűjtés Magyarországnak a bajor egyházban

2016.02.16 10:42

A bajor egyház idei böjti gyűjtésének középpontjában a magyar evangélikus diakónia menekültek integrációját segítő programjának támogatása áll.


A 2016-os kampányban a bajor egyház támogatni kívánja azt az elkötelezett munkát, mely során a Magyarországi Evangélikus Egyház az otthonukat elhagyni kényszerülők körében végez. Az
adománnyal a bajor gyülekezetek mintaprojektként a Nyíregyházán tervezett integrációs ház kialakítását teszik lehetővé, ahol kisgyermekes menekültcsaládok kapnak elhelyezést. A szülőföldjükön traumatizált családok így különleges védelmet kapnak, az otthon átmeneti biztosítása, az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés mellett nyelvi képzésen vesznek részt, folyamatos tanácsadás mellett lesz lehetőségük a magyar társadalomba történő integrálódásra, később a munkahely szerzésére.


A böjti kampány az augsburgi Szent Tamás templomban vette kezdetét egy kétnapos rendezvénnyel február 13-án és 14-én. Szombaton a rendezvény házigazdája, Ulrich Zenker egyháztanácsos köszöntőjét követően a bajor és magyar diakónia képviselőinek pódiumbeszélgetésére került sor, melyet Hans Jürgen Luibl vezetett.

Fritz Blanz, a bajor diakónia kelet-európai kapcsolatokért felelős munkatársa szeptemberi magyarországi látogatásán szerzett tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, méltatva a Magyarországi Evangélikus Egyház menekültkrízis során végzett munkáját.


Buda Annamária, a diakóniai osztály vezetője a 2016-os terveket ismertette, hangsúlyozva a Magyarországon élő menekültek integrációját célzó tevékenységeket. A résztvevők nyíltan beszéltek a felmerülő nehézségekről és félelmekről is, Feketéné Kovács Zsuzsanna, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium tanára mesélt a menekültkrízis során szerzett helyi tapasztalatokról. Gáncs Péter püspök hangsúlyozta, hogy ez a "népvándorlás" nem valamiféle tőlünk független természeti csapás következménye, hanem konkrét emberi bűnök: önzés, kizsákmányolás, igazságtalan gazdasági rend, gátlástalan hatalomvágy, vallási fanatizmus következménye. Ebben a krízisben az egyház küldetése, hogy a jézusi irgalmasság konkrét jeleivel szolgáljon a világban. Legyünk erős vár nyitott kapukkal...

Az estét a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium és a Szent Tamás templom kórusának remek hangulatú koncertje zárta.


A vasárnapi istentiszteleten Gáncs Péter püspök hirdette az igét hangsúlyozva a hídépítés fontosságát a bajor és a magyar egyház között éppúgy, mint a különböző népek, nemzetek, vallások között, beleértve a menekülteket is. A böjti gyűjtést hivatalosan Michael Martin egyházfőtanácsos indította, aki arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy nem zárkózhatunk be ezekben az időkben, amikor válság és háborúk elől menekülő emberek tömegei keresnek nálunk
menedéket.


A gyűjtés során befolyt adományokból a bajor egyház olyan fontos, kelet-közép európai projektekhez kíván forrást teremteni, melyek nem valósulhatnának meg a kapott segítség nélkül. Az akciót a bajor Evangélikus Egyház mellett a bajor Diakónia, a Martin Luther Társaság és a bajor Gustav Adolf Werk is támogatja.


Az ünnepélyes nyitány testvéri légkörű közös ebéddel, "magyaros" gulyáslevessel fejeződött be, hiszen a gyülekezet lelkésze, Dietrich Tiggemann korábban éveket szolgált a budavári német ajkú gyülekezetben, így jól ismeri a magyar ízeket.