Diakóniai konferencia, 2017

2017.10.05 11:21

Révfülöp – Sűrű programmal, finn diakóniai delegáció bemutatkozásával tartotta szokásos évi konferenciáját a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Diakóniai osztálya Buda Annamária osztályvezető vezetésével a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.

A kétnapos rendezvény résztvevői – a diakóniai intézmények vezetői, munkatársai és lelkészei – számára nemcsak a folyamatosan változó szabályozások és az ezekből fakadó kockázatok elkerülési stratégiáinak, illetve a különböző munkaágak eredményeinek megismerésére nyílt lehetőség, hanem kötetlen beszélgetésekre is.

Gulyás Péter egyházi szervezetfejlesztő irányításával a vezetői mindennapokban folyamatosan jelen lévő konfliktuskezelés különböző aspektusai kerültek feldolgozásra.

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök, valamint a gondozási folyamat egészségügyi jellegű tevékenységeinek dokumentálása állt Csillik Gabriella előadásának középpontjában, Dr. Szilvásyné Peregi Eszter, a győri Evangélikus Szeretetház intézményvezetője, módszertani szakember pedig az aktuális jogszabályváltozásokat és azok lehetséges következményeit ismertette.

Sor került a diakónia új kihívásaira megoldást kereső és választ adó munkaág aktuális tevékenységének, az eddig elért eredmények értékelésére is. Mészáros Attila a Integrációs Szolgálat – többek között a Belügyminisztérium által támogatott - menekültügyi projektjeit mutatta be, kiemelve, hogy – köszönhetően a szolgálat gyors beilleszkedésének a szakmai hálózatba – az idén elismert, hazánkban legálisan tartózkodó és a magyar állam védelmét élvező menekültek fele vált a szolgálat ügyfelévé.

Kelemen Anna a nyíregyházi Integrációs Ház munkáját ismertette, Nagy Anna pedig 25 év önkéntesmunkájának, szervezési gyakorlatának tapasztalatairól beszélt.

A piliscsabai Fébé Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője Dávid István a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról, a lehetséges forrásokról tájékoztatott, hangsúlyozva a hatékony működés biztosításának szempontjából elengedhetetlen „for profit“-szemlélet fontosságát.

Hajdú Tibor mutatta be az Evangélikus Diakónia „Köszönjük - 1957-2017“, az 56-os forradalmat és szabadságharcot követő nemzetközi segítségnek emléket állító kiállítását, mely az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága archív dokumentumainak felhasználásával és a német Diakonie Katastrtophenhilfe anyagi támogatásával valósult meg.

Az aktuális intézményi jógyakorlatokat Szabó Szilárd, a kaposszekcsői Evangélikus Diakóniai Otthon vezetője, Roszík Ágnes intézményvezető és Bódi Erika intézményvezető helyettes a gödöllői Tessedik Sámuel Idősek Otthona és a Családok Átmeneti Otthonától, Molnár Ibolya a nyíregyházi Élim Szeretetotthon és a Joób Olivér Gondozó és Rehabilitációs Szeretetintézmény gazdasági vezetője, valamint a Kőszegi Evangélikus Szeretetotthon gazdasági vezetője, Schwahofer Péter mutatta be, melyhez Molnár István János intézményi referens adott keretet.  

Gregersen-Labossa György lelkész, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ vezetője amellett, hogy a záró, úrvacsorás istentiszteleten szolgált, elnökként a Diakóniai Bizottság működését és az idei esztendő legfontosabb kérdéseit ismertette a bizottság két másik tagja, Bozorády Kriszta, az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon és Lázár Zsolt, a Szarvas Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetőjének támogatásával. Szó esett többek között a folyamatban lévő intézmény-átvételekről, egy esetleges egészségügyi intézmény megvalósításáról és a diakónus-képzés jövőjéről.

Az eseménynek különleges színt és hangulatot adott a finn diakóniai delegáció rövid bemutatkozása Baranyay Csaba lelkész közvetítésével. A csoport a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület meghívására látogatott el hazánkba Seppo Häkkinen, a Mikkeli Egyházkerület püspökének vezetésével.

A jó hangulatú konferencián elhangzott szakmai előadások információi mellett az istentiszteleteken és áhítatokon keresztül kapott üzenet, hogy a diakóniában szölgálók egy országos testvéri közösség tagjai biztosíthat mindig megújuló erőt a munkához.