Diakóniai konferencia a fejlesztések jegyében

2019.09.24 18:06

Már hagyomány, hogy minden ősszel szeptember 24-én, a Diakónia napja előtt gyűlnek össze a Magyarországi Evangélikus Egyház szeretetintézményeiben dolgozó lelkészek, munkatársak, vezetők áttekinteni a közelmúlt eredményeit és együtt felkészülni a jövő feladataira.

Az Országos Iroda templomában tartott eseményen idén is szinte teljes létszámmal részt vettek a meghívottak.

Gregersen-Labossa György lelkész, a Szombathelyi Diakóniai Központ vezetőjének nyitóáhítatát követően Kelemen Anna Gyöngy, a diakóniai osztály új, megbízott vezetője tájékoztatta a résztvevőket a diakóniában történt változásokról. Bemutatkozását követően megköszönte Buda Annamária korábbi osztályvezető munkáját, aki 2019. szeptember 1-től a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat vezetőjeként koordinálja több fővárosi és Pest megyei intézmény integrációját.

Ezt követően Dr. Szilvásyné Peregi Eszter az aktuális jogszabályváltozásokat ismertette a jelen lévőkkel, majd Molnár Enikő tartott rövid előadást a különböző OKJ-s és kreditpontos képzésekről.

Szabó Szilárd lelkész, a kaposszekcsői Evangélikus Diakóniai Otthon vezetője informatikai fejlesztésekről, az EDAF munkacsoport tevékenységéről tájékoztatott, míg Pángyánszky Ágnes az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője és Gregersen-Labossa György az Evangélikus Hittudományi Egyetem Diakóniai Képzési Központjának megalakulását, az utánpótlásnevelés és továbbképzések lehetőségeit ismertette.

Decmann Bertalan, a diakóniai osztály intézményi referense az észt-finn-német-magyar konzorciumban magvalósítás alatt álló „SARAH”-projektről tartott beszámolót, melyben a vidéken élő idős emberek számára nyújtott szociális segítségnyújtás fejlesztési lehetőségeiről kaphattak részletesebb képet a konferencia résztvevői.

Intézményi jó gyakorlatokat ismerhettek meg a jelenlévők Lázár Zsolt, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője és Laborczi Géza, a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat vezetője jóvoltából az intézményekben 2019 során végrehajtott fejlesztésekről tartott előadásokban.

A program rendhagyó lezárásaként Buda Annamária, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője beszélgetett Keveházi Lászlóval, a Gaudiopolisban kikiáltott Gyermekköztársaság hajdani első miniszterelnökével Sztehlo Gábor 110-ik születésnapjának apropóján.