Együttműködés született az Oltalom Szeretetszolgálat és a Türr István Képző és Kutató Intézet között

2016.02.18 10:12

Forrás: Oltalom Szeretetszolgálat, evangélikus.hu


Nyíregyháza - Tizenöt-húsz zsák, tele téli és nyári ruhával, hogy a nincstelenség semmilyéből legalább legyen miben átindulni egy halvány reményt kínáló jövőbe. Mert ez a terv körvonalazódik abban az együttműködési megállapodásban, amely az Oltalom Szeretetszolgálat és a Türr István Képző és Kutató Intézet között születik. Ennek első jelentősebb eredménye az a ruhaadomány, amelyet néhány napja szállítottak az Oltalom Rákóczi úti szolgáltatóházához. A kérdésekre Kovács Dániel, a Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársa és Nagy Judit, az Oltalon Szeretetszolgálat intézményvezető-helyettese válaszolt.

- Honnan származik ez a rengeteg ruha?

Kovács Dániel munkatárs (Türr István Képző és Kutató Intézet): - Budapesten, a Türr István Képző és Kutató Intézetben gyűjtötték össze. Volt ebben gyerekre, felnőttre való téli és nyári ruházat. Középiskolások, közösségi szolgálatban válogatták szét, és ezek után hoztuk az Oltalom Szeretetszolgálathoz. Gyermekruhákat a Családok Átmeneti Otthonába, a felnőttekre valókat pedig a Rákóczi utcai központi épületbe.

- Miért éppen az Oltalom Szeretetszolgálatot választották? Olyan sok helyre elfér ma az adomány.

- Természetesen tudjuk mi is, hiszen a ruhák egy részét egy másik program rászoruló közösségének adtuk át. Egyébként pedig éppen most készül egy együttműködési megállapodás az Oltalom Szeretetszolgálat és a Türr István Képző és Kutató Intézet között, amely egyébként is szorosabb kapcsolatot jelent majd a jövőben. Máskülönben pedig hová is kerülhetne egy ruhaadomány jobb helyre, mint a teljesen nincstelen emberek közösségébe. Akik az Oltalom Szeretetszolgálatra rászorulnak, minden adományt szívesen fogadnak.

Az együttműködéstől mind a két szervezet komoly eredményeket vár. Az Oltalomnál főként azt, hogy "piacképessé", vagy szerényebb elvárással, kicsit esélyesebbé tehetők a még változtatni, kapaszkodni akaró és képes klienseik, a TKKI-nál pedig az lebeghet a szemek előtt, hogy egy szinte új területet ismerhetnek meg és rutint szerezhetnek a szociális feladatkör egyik, ha nem a legkeményebb szférájában, amit aztán más feladataikban hasznosíthatnak.

Nagy Judit intézményvezető-helyettes (Oltalom Szeretetszolgálat): - Mivel a TKKI képzésekkel, álláskereső tréningekkel is foglalkozik és felajánlották számunkra, hogy klienseinket ingyenesen bevonják a programokba, természetesen igent mondtunk. Ráadásul az ajánlatban és az együttműködésben szerepel az is, hogy folyamatos tájékoztatást kapunk a lehetséges állásokról, képzési lehetőségekről. Természetesen folytatják a ruhagyűjtést és ebből a jövőben is kap az intézményünk. Van egy érdekes ajánlat is: a TKKI-nak van számítógépes oktatóterme. Felajánlották, hogy amikor üres a terem, akkor a mi klienseinknek is tartanak számítástechnikai alapképzést. Segítenek majd az önéletrajzok elkészítésében és a kívánt helyre el is juttatják őket. A TKKI vállalta, hogy egyik munkatársuk a Családok Átmeneti Otthonában lévő fiatal anyukáknak tart háztartásvezetési és gazdálkodási ismereteket. Mint például hogyan kell okosan bevásárolni, a pénzzel bánni vagy takarékoskodni.

Ezen túl persze lehetőség van konkrét pályázatok esetében a közös fellépésre és a közös projektek megtervezésére. A Türr István Képző és Kutató Intézet cserében elvárja, hogy az Oltalom Szeretetszolgálat nagy tapasztalatokkal rendelkező munkatársai átadják ismereteik egy részét a TKKI dolgozóinak, hogy ezzel a tudással felvértezve tarthassanak majd minél hatékonyabb képzéseket saját munkájukban.  Az Oltalomnál komoly reményeket fűznek a határozatlan időre tervezett megállapodáshoz, hiszen ennek keretében több állásbörzét is előirányoznak, ami valódi kapaszkodót kínálhat azok számára, akik a leszakadásba nem tudnak beletörődni.