Foltvarró technikával készített képek díszítik a Johanneum falait

2017.08.21 09:47
Forrás: evangelikus.hu, szombathelyi7.hu
Szombathely – Közel ötven, foltvarró technikával készített kép díszíti a Johanneum falait az ősz végéig. Az evangélikus fenntartású intézményben fontosnak tartják, hogy az ápoltak környezete szép legyen, így a tárlatnak november után folytatása is lesz.

Bensőséges kiállításmegnyitó helyszíne volt a Johanneum Diakóniai Központ udvara. Hat alkotó és egy művészcsoport összesen közel ötven patchwork-képe díszíti mostantól az intézmény falait. „Az itt lakók, akár az idősek, vagy a demens lakóink, vagy a fogyatékkal élőknek nagyon fontos az, hogy ne egy sivár környezetben éljenek, hanem amerre járnak-kelnek, az változatos és szép legyen. Az evangélikus diakóniában amúgy is nagyon fontos az, hogy az ellátás és a lelki gondoskodás, a hitélet mellett a szellemi és kulturális életet is – amennyire csak lehet – fejlesszük” – hangsúlyozta Gregersen-Labossa György intézményvezető, evangélikus lelkész.

Az ápoltak életének egyébként is része a művészet, a textilalmákat például az egyik osztály betegei készítették hétköznapi foglalkozásaik során. Nem véletlen, hogy a patchwork jelenik meg a most kiállított alkotásokon is, sokakhoz közel áll a foltvarró technika. „Nagyon jól lehet anyaggal dolgozni, a lakók nagyon szeretik, mert egy puha dolog. A vakokat is be tudjuk ezáltal vonni a csoportmunkába, mert kitapogatják a ruhák varrásait, ott végigvágják, leszedik a gombokat, tömőanyagokat készítenek” – fogalmazott Szabó Imréné mentálhigiénés szakember.

Ez tehát az előzménye a mostani kiállításnak, amelyen egyházi és világi témák egyaránt megjelennek. „Itt ez a kép, amire fölkért az otthon, hogy az evangélikus egyház jelképét, a Luther-rózsát készítsem el, és amikor ez megtörtént, azután mindenféle témájú képeket állítottunk ki. Vannak itt Savaria régmúltjából képek, mozaikok, aztán természeti jellegű képek is" – mondta Rácz Péterné foltvarró.

A tervek szerint novemberig láthatók az alkotások a Johanneumban, ahol karácsonyra hasonló, de már ünnepi témájú tárlat készül majd.