Harminc fával bővült a Johanneum kertje

2020.11.23 11:41
Forrás: evangélikus.hu, szombathely-lutheran.hu. Fotó: Nagy József, Pomeisl György László
Szombathely – Harminc őshonos fát nyert egy pályázaton nemrég a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány, melyeket az elmúlt hétvégén a férfikör segítő kezeinek hála sikerült elültetni a Johanneum kertjében.
 

A Szeretetszolgálatért Alapítvány a diakóniai központtal közösen indult a TreeDependent „Fák felelősen” pályázaton, melynek keretében 30 db őshonos fát nyert el. Magyarország örökségét, hagyományait megtartva és ápolva, a természet értékeit kívánták kiemelni és bemutatni e pályázat megvalósításával a kiírók.

A kertet korábban már előkészítették a férfikör tagjai a fák fogadására, melyeket most gyümölcsfajonként ültettek el: 5 cseresznye, 5 körte, 5 alma, 5 birsalma, 5 szilva, 3 naspolya és 2 berkenye színesíti a kert faállományát. A fajokon belül több fajta fa is van, ezzel tovább gazdagítva az egyed változatosságát.

Az új fák fejlődése jól illeszkedik a kert létrehozásának alapcéljához, mely az intézményi kert gazdagítása és az ismeretterjesztés volt. A fák az évek során, termőre fordulásuk után, az intézmény konyhájának alapanyagként, az itt élőknek friss gyümölcsként szolgálhatnak majd. A bemutató kertet felkereső családi bölcsődések és intézményben lakók számára új ingert adhat, valamint az új fák napi megfigyelésével az ismeretterjesztést is szolgálhatja.

Az ültetésben szakszerű segítséget nyújtottak a férfikör tagjai, akik a sok dolgos kéznek és szerszámaiknak hála egy délelőtt alatt földbe helyezték a gyümölcsfákat. Az intézmény konyhája meleg teával lepte meg a hidegben dolgozókat, mely új erőt adott a további munka elvégzéséhez.

A védelemről egyelőre egy magán felajánló elektromos vadriasztója gondoskodik a friss ültetésben, majd fizikai védekezésként karó és védő háló kerül a fák köré a következő napokban.