Felfedező Tanoda Nyíregyházán – A tanulásban segítik a gyerekeket Benkőbokorban

2020.10.01 11:01

Forrás: nyiregyhaza.hu, szerző: Nagy Boglárka

Nyíregyházán kezdi meg működését Magyarország 182. tanodája. Az intézmények, ha megfelelnek minden szabálynak, három egymást követő évre 12-14 millió forintos támogatást kapnak, ami fedezheti a fenntartásukat. Az Oltalom Szeretetszolgálat Felfedező Tanodájában elsősorban az oktatás módszertanában segítenek a gyerekeknek.

Felfedező Tanoda Nyíregyházán – A tanulásban segítik a gyerekeket Benkőbokorban

A Felfedező Tanoda megnyitóünnepségén egy fát is elültettek kedd délután Benkőbokorban. Az intézmény azoknak a fiataloknak segít majd a tanulásban, akik hátrányos anyagi helyzetben vannak, illetve alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek a szüleik. Benkőbokor azért is megfelelő helyszín, mert viszonylag távol van a várostól, azok a gyerekek, akik itt élnek, sokszor egyedül vannak és a házi feladatokat is magukban, segítség nélkül kell megoldaniuk. Az Oltalom Szeretetszolgálat Felfedező Tanodája a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működik. A gyerekeket a tervek szerint iskolabuszokkal tudják majd elhozni iskola után a tanodába, leginkább általános iskolás felső tagozatos gyerekeket, összesen 20 főt.

„A gyerekeknek a tanulását segítjük, noha ez nem egy oktatási intézmény, de ezért vannak pedagógusok, akik kifejezetten az oktatás módszertant segítik, hogy hogyan tanuljanak a gyerekek. Vannak szociális munkások, akik a gyerekek szociális ügyekben való tájékozódását segítik, például háztartásismereti órák is vannak és nyilván az evangélikus hitvilágban is jártasságra tehetnek szert a gyerekek” – mondta Laborczi Géza evangélikus lelkész, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője.

Szakemberek és támogatás

A tanodák nincsenek szakemberhiányban, sokszor nyugdíjas pedagógusok is vállalják ezt a munkát, de ebben a szolgáltatásban a segítőknek nem feltétlenül kell diplomás szakembereknek lenni, ami viszont fontos, hogy a helyi közösségből kerüljenek ki, hiszen rájuk jobban hallgatnak a gyerekek – ezt már Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár mondta.

„Ez már a harmadik év, hogy támogatjuk a tanodák működését úgy, hogy minden olyan szervezet, minden olyan tanoda, aki megfelel egy elég szigorú minősítésnek, azok évi 12 és 14 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el. Jogszabályt is módosítottunk, annak érdekében, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a tanodák, 3 egymást követő évre kaphatják meg ezt a tanodát, hogy ha az ellenőrzéseken kiderül, hogy ők tényleg megfelelő módon használják fel” – nyilatkozta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

Kiemelkedő a térség

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 38 tanoda működik, ahogy a helyettes államtitkár fogalmazott, ebben a térségben hamar rájöttek, mennyire fontos, hogy a gyerekeknek segítsenek a tanulásban. Országos szinten a benkőbokori tanoda már a 182. intézmény. A tanodáknak az is fontos feladata, hogy nyomon kövessék a fiatalok fejlődését, illetve visszavárják a gimnazistákat is, mivel ők akár példaként is szolgálhatnak a kisebbeknek, illetve segíteni is tudnak nekik.