Iraki felszabadított keresztény területeken járt Fabiny Tamás – Az Ökumenikus Segélyszervezet helyszínen végzett munkájáról is tájékozódott

2017.04.26 11:07
Forrás: evangelikus.hu, segelyszervezet.hu, fotó: Belényi Dániel / MÖS
Bagdad – Budapest – Hazatért Irakból dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Lutheránus Világszövetség Közép-Kelet Európai Régiójának alelnöke, aki az Ökumenikus Segélyszervezet egyik alapító egyházának képviselőjeként megtekintette a magyar segélyszervezet helyszínen végzett munkáját is.

A világszövetség alelnöke személyesen tájékozódott az iraki üldözött keresztyének helyzetéről. Az Ökumenikus Segélyszervezet e téren végzett eddigi munkáját, illetve tervezett programjait a karitatív szervezet szintén helyszínre látogató nemzetközi fejlesztési és humanitárius igazgatója, Keveházi Klára mutatta be.

Fabiny Tamás találkozott Vezekényi Csaba iraki magyar konzullal, az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi szövetségének, az ACT Alliance (Genf) regionális fórumának képviselőivel, majd tanácskoztak a Lutheránus Világszövetség helyi vezetőivel. A püspök tárgyalt az iraki Káld Katolikus Egyház vezetőivel, köszöntötte az otthonukba visszatért keresztényeket Batnayában, ahol istentiszteleti alkalmon vett részt és prédikált is.

Fabiny Tamás alelnök meglátogatta a Lutheránus Világszövetség iraki humanitárius projekthelyszíneit Dawudiyahban, valamint találkozott és megbeszélésen vett részt az Ökumenikus Segélyszervezet iraki humanitárius partnerének, a Christian Aid Program Northern Iraq (CAPNI) vezetőjével, Archimandrite Emanuel Youkhanaval, aki az Asszír Keleti Egyház vezető lelkésze.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját. Ezt követően 2014–2015 folyamán, az Iszlám Állam térnyerése után, belső menekülteket és szír menekülteket, illetve helyi közösségeket segélyezett. A támogatott célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző keresztény közösségek, melyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 júniusában Erbilben megnyitotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrehozott képviseletét. A helyi iroda egyrészt a menekültek támogatásának, másrészt a humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásának a központja. Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki munkáját az ACT Alliance nemzetközi szövetség tagjaként végzi, jelenleg két helyszínre delegált magyar munkatárssal, és három helyi partnerrel együttműködésben.
Az Ökumenikus Segélyszervezet Irakban végzett munkájáról a következő linken található bővebb információ: https://www.segelyszervezet.hu/hu/nemzetkozi-tevekenysegunk/irak/hirek