Ismét látogathatóak a bentlakásos diakóniai intézmények

2021.04.29 21:12

Az Országos Tisztifőorvos csütörtöki határozata feloldotta a szakosított szociális intézményekben decemberben elrendelt látogatási tilalmat. Nagy örömöt jelent ez a lakóknak és szeretteiknek egyaránt, hiszen hosszú idő óta először nyílik lehetőség a személyes találkozásokra.

A 2021. április 29-én életbe lépett rendelkezés értelmében a látogatás lehetősége védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, továbbá védettségi igazolvánnyal rendelkező személy által felügyelt 18 év alatti személy részére biztosítható. Ennek hiányában csak az utóbbi hónapokban már megszokott módon tudják az intézmények a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani. Emellett természetesen az eddigi járványügyi előírások - maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés - fokozottan érvényesek az intézmények területén.

Kelemen Anna Gyöngy, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda Diakóniai Osztályának vezetője elmondta, hogy továbbra is kiemelten fontos a gondozottak egészségének védelme, ezért mindenkit arra kér, hogy aki szeretné a diakóniai intézményekben élő hozzátartozóját meglátogatni, az mindenképpen előzetesen tájékozódjon az intézménynél helyben szokásos módon a látogatás szabályairól, hogy az újbóli találkozás valóban örömteli lehessen.

„Az evangélikus fenntartású intézményekben dolgozó munkatársak is várják, hogy a gondozottak láthassák szeretteiket és jobb kedvre derüljenek, ezért tanácsoljuk, hogy a zökkenőmentes látogatási időszakok megszervezésében segítsék az intézmények munkáját a megfelelő előzetes tájékozódással és működjenek együtt az intézmények vírus elleni védekezésében. Kérjük, hogy amennyiben Covid-19 megbetegedés tüneteit észlelik magukon, vagy az utóbbi időszakban fizikai kontaktusban voltak igazolt fertőzött személlyel, akkor a kapcsolattartás egyéb módjait alkalmazzák a fertőzésveszély megszűnéséig. Mindannyiunk öröme a személyes találkozás lehetősége, ugyanakkor közös felelősségünk az ellátottak védelme. Köszönjük lakóinknak a türelmet, a hozzátartozóknak a megértést és együttműködést, a diakóniában dolgozóknak pedig az odaadó munkát, amivel a mögöttünk álló időszakban is igyekeztek a ránk bízottak mindennapjait könnyebbé tenni.” – zárta gondolatait az osztályvezető.

A látogatási tilalom feloldása mellett az intézményelhagyási tilalom is feloldásra került. A friss határozat értelmében védettségi igazolvánnyal rendelkező, illetve 18 év alatti gondozottak részére kikötések nélkül lehetőség van újra az intézmény elhagyására. Azon gondozottak pedig, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, 72 óránál hosszabb távolmaradást követően csak egy SARS-CoV2 antigén gyorsteszt negatív eredménye esetén térhetnek vissza az intézménybe.