Látogatási tilalom elrendelése az idősotthonokban

2020.03.08 19:32

Frissítve: 2020.03.09. 07:01

Országos látogatási tilalom lépett érvénybe

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt.

Müller Cecília határozatának indoklásában kifejti: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Ilyenkor azonban a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ​

 

Kelemen Anna Gyöngy, az evangélikus diakóniai intézményrendszert fenntartó Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai osztályának vezetője korábban már felhívta az intézményvezetők figyelmét a Magyarország Kormánya által felállított Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs honlapján 2020. március 8-án 17:01 órakor közzétett felhívásra, mely szerint az idős emberek védelme érdekében látogatási tilalom bevezetését javasolja.

„A koronavírus az idős embereket és a legyengült, krónikus betegeket veszélyezteti a leginkább. Ezért az idősek és a betegek védelmében látogatási tilalom bevezetését javasolja az operatív törzs a kórházaknak, idősotthonoknak - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője.

Lakatos Tibor hangsúlyozta: Magyarországon még csak egyedi koronavírus-fertőzéses esetek vannak, a cél a csoportos megbetegedések megelőzése. Az Operatív Törzs javasolta a kormánynak a március 15-i központi ünnepség lemondását, amely ajánlást a kormány szombaton elfogadott.”