Jó hangulatú diakóniai programok a Föld sója találkozón

2016.07.15 11:03

A Föld sója találkozó keretében több diakóniai vonatkozású program került megrendezésre a MEÖT (Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa) udvarán.

A kétségkívül barátságos és kellemes – ám nem éppen szem előtt lévő – udvaron felállított sátor helyt adott többek között a Fébé Szeretetszolgálat és az Arnóti Szociális Szövetkezet termékeiből összeállított vásárnak is. A diakónia „gyors reagálású önkéntes csapata” ha kellett, több száz szórólapot osztott szét a Tüskecsarnok vendégei között, hogy felhívja a figyelmet az ott zajló eseményekre.

Az Amerikai Evangélikus Egyház egy évig Magyarországon szolgáló önkéntesei is bemutatkozhattak, egyben az éves program ünnepélyes lezárására is sor került Buda Annamária osztályvezető (Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai osztály) és Lázár Zsolt, a Szarvas Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetőjének jelenlétében.

A diakónia változatosságát volt hivatott kiemelni a szociális szövetkezetek bemutatkozása, illetve a nemzetközi diakóniai pódiumbeszélgetés. Fritz Blanz, a bajor diakónia vezető munkatársa és Cristian Popescu, ortodox hátterű, menekültüggyel foglalkozó elismert szakember Csehországból és Budai Barnabás esperes, az Arnót–Újcsanálosi Társult Evangélikus Egyházközség, lelkésze beszélgetett Hajdú Tibor PR referens társaságában a szegénységre adható válaszokról, a diakónia felelősségéről a változó Európában. Elhangzott egyebek mellett, hogy a diakóniai szolgálat nem eszköz, hanem következmény, a hit és a meggyőződés kifejeződése cselekedetekben, nemcsak segítség a rászorulóknak, hanem kiállás a jogaikért. Az oldott hangulatú beszélgetés során a szép számú érdeklődő kérdéseket is feltehetett, melyek többsége a kisebbségben élő csoportok integrációját járta körül.

Az események mellett került sor az Evangélikus Diakónia Integrációs Szolgálatának kerti partijára is a Karácsony Sándor utcai iroda udvarán. Partnerszervezetek képviselői, bevándorlással foglalkozó hivatalos szervek munkatársai mellett nagy számban érkeztek az Integrációs Szolgálat ügyfelei is. A süteményeket az Evangélikus Diakónia ügyfelei sütötték, a főételt pedig Szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat elhivatott csapata készítette.

A rendkívül barátságos hangulatú estét Lázár Zsolt nyitotta meg, méltatva többek között munkatársainak évtizedes munkáját mely során több tízezer adag ételt biztosítottak a rászorulóknak. A mostani esemény egyik célja az volt, hogy legalább háromszáz adag étel a környék rászorulóihoz jusson el a négyszáz adag babgulyásból. Hajléktalanokat és menekülteket támogató szervezetek segítségével sikerült ételt osztani a II. János Pál pápa tér környékén újra felbukkanó „átutazóknak”, illetve jutott étel a Dankó és Alföldi utcai hajléktalan szállás lakóinak is.