Kondor Péter püspök köszöntése a Szociális munka napján

2019.11.12 06:10

Tisztelt Munkatársam! Kedves Testvérem! Diakóniánkban dolgozó "Mártonok"!

Egy évvel ezelőtt, a Szociális munka napját megelőzően éppen Márton-napkor adta ki felhívását a Magyarországi Evangélikus Egyház, hogy figyeljünk fokozottabban a környezetünkben élő emberekre.

Nem egyszeri akciónak szánta ezt egyházunk, hanem diakóniai szolgálatunk folyamatos kereteként tekint rá. A mai nap – a Szociális munka napja - újabb lehetőséget ad arra, hogy ezt a programot szemünk előtt tartva álljunk meg egy gondolat erejéig és így értékeljük eddigi munkánkat és tervezzük a jövő feladatait a rászorulók támogatása érdekében.

Szent Márton, a mai Szombathely szülötte, római katona, a későbbi tours-i püspök – emlékszünk a történetre - katonai köpenyének felét adta a koldusnak. A legenda szerint Jézus Krisztus, amikor a feltámadás után dicsőségesen bevonul a mennyországba, az angyalok csodálkozva nézik vállán a viseltes római katonai köpeny felét. Kérdésükre Jézus csak ennyit mond: „Barátom, Márton adta nekem.”

Ma, november 12-én a Szociális munka napján kívánom, hogy soha ne feledjék, hogy a legendás előd után Önök azok a “Mártonok”, akik segítő kézzel nap, mint nap a szeretet üzenetét viszik az elesetteknek, a nehéz körülmények között élőknek, akik – ahogy Diakóniai alapelveinkben is rögzítjük - mentális és testi állapotuktól, szociális helyzetüktől függetlenül többek, mint amit mi éppen tapasztalunk belőlük. Ők Isten képmásai.

A Magyarországi Evangélikus Egyház nevében szeretnék ezért a fáradhatatlan szolgálatért köszönetet mondani mindannyiuknak, akik az Evangélikus Diakónia intézményeiben dolgoznak az év 365 napján azon, hogy Isten akarata és Krisztus rendelése alapján minden ember örök méltóságához ragaszkodjunk, és azt a végsőkig megőrizzük.

Isten áldja meg munkájukat, életüket és családjaik életét!

 

Kondor Péter

püspök