Könnyes-érzelmes „kultúrdélután” a Menekültek Világnapján

2017.06.23 10:00

Megható pillanatokban bővölködő összejövetelt tartott az Evangélikus Diakónia Integrációs Szolgálata a Menekültek Világnapján a Mandák-házban.

A családias hangulatú összejövetelt – melyen a szolgálat menekült-ügyfelei, munkatársai és partnerszervezetek képviselői vettek részt - Nagy Anna szervezte, fő célja egymás kultúrájának jobb megismerése volt a költészeten keresztül.  

„Elindultam szép hazámból…”

Elsőként Izsó Zita menekültsorsról írt versét hallhatta a közönség Závori Andrea színművész érzékeny tolmácsolásában. Az otthon, a család és barátok elhagyását követő viszontagságos utazás, majd a beilleszkedés nehézségeit feldolgozó költemény olyan magyar népdalrészletek egészítették ki, mely az elvándorlás témáját dolgozza fel szívszorítóan.

Az előadás különlegessége volt, hogy a verset Qadri Tourpikay, az Integrációs Szolgálat pastu tolmácsa fordította közben, aki később személyes történetén kívül néhány saját versét is megosztotta a közönséggel.

A program szeretet-vendégséggel zárult.

A Lutheránus Világszövetség elnöke, dr. Musa Panti Filibus érsek és dr. Martin Junge főtitkár a Világnapon kiadott felhívásában arra kérte a tagegyházakat, hogy „nyújtsanak segítő kezet a menekülteknek” és támogassák kormányaik elköteleződését a menekültek védelmét szolgáló nemzetközi szabályok mellett, hogy az elszigetelődés és a félelem falainak építése helyett a vendégszeretet gyakorlása legyen általános.