Különleges kifestőkönyvek kisgyermekeknek

2019.11.12 18:37

A több mint 900 éves, történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális missziót is ellátott.

A Rend Magyar Tagozata most is ezen elvek mentén, de a mai kor sajátosságainak megfelelően végzi feladatát. A magyarságot történelmi síkban tekinti és mai segítő akciói is jórészt a határokon túl rekedt honfitársaink megsegítésére koncentrálnak.

Ebbe illeszkedik be a régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyv kiadása és a határokon belül és túl élő gyermekeknek ajándékozása. Mintegy 8000 db kétkötetes kifestőt ajándékoz a Rend többségében Kelet-Magyarországon, Erdélyben és a Partiumban valamint Kárpátalján élő kicsiknek, hiszen az ábrázolt templomok nagy része ezen a területen található. Az egyszerű, fehérre meszelt református, evangélikus és unitárius templomok szinte egyedüli mennyezeti díszeként szolgáltak azok a festett fa kazetták, amelyek tájegységenként különböző mintákkal, az ott élő „pingáló mesterek” népi ihletésű munkájával készültek. Több százra tehető azon templomok száma, amelyek az 1500-as évek elejétől kaptak festett kazettás mennyezetet és a mesterek íratlan szabálya szerint két egyforma kazetta egy templomban nem volt elfogadható. Ez a fajta művészeti ábrázolás és motívumgazdagság a magyar népi kultúra páratlanságát jelenti. Egy nemzetnek sincs eben a műfajban ilyen gazdag öröksége.

Ezekből válogatott ki a kifestőkönyv szerzője Tomcsányiné Szemere Sarolta 25 darabot és rajzolt meg olyan formában, amely gyermekek számára könnyen befogadható és színes ceruzával, vízfestékkel, zsírkrétával, de akár filctollal színezhető. Játékos formában, szórakoztató módon fejleszti a gyermekek kézügyességét, miközben ráirányítja figyelmüket a régi magyar templomok mennyezeti díszítésének határokon átívelő szépségére, felkeltve bennük a magyarság összetartozásának érzését is.  Mennyivel értékesebb ilyen motívumokat nézegetni és színezni, mint jellegtelen rajzokat a mai filmek és videó játékok világából!

Ezért vállalta fel a Johannita Lovagrend Magyar Tagozata ennek a kétkötetes kifestőkönyvnek a kiadását és kínálta fel a gyermekek számára ajándékul. Mivel a forrás az Isten házából való, az ajándékok célba juttatásában segítséget kértünk az egyházkerületektől.

Az ünnepélyes átadásra Nagyváradon, a Csillagocska Református Zeneóvodában 2019. november 13-án 11:30-tól kerül sor, melyen részt vesz Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkár, az erdélyi protestáns egyházak képviselői és a gyermekek egy csoportja is.

De nemcsak a kelet-magyar, erdélyi és kárpátaljai protestáns gyermekeknek juttatnak a johanniták ezekből a füzetekből, hanem kapnak belőle Böjte Csaba testvér árvái, az erdélyi szórványkollégiumok kisiskolásai, a moldvai csángó gyermekek és a magyarországi Erdélyi Gyülekezet kisgyermekei is.  A fővárosi érdeklődők pedig kedvezményes áron megvásárolhatják a Kálvin Kiadónál és az Evangélikus Könyvesboltban.