Mélyülő ismeretek szakmában és házasságban

2021.04.13 12:06
Forrás: Evangélikus Élet, evangelikus.hu; szerző: EHE Diakóniai Képzési Központ
Nem szokványos, hogy egy házaspár tagjai együtt ülnek iskolapadba. Mórotzné Kiss Györgyi és férje, Mórotz Zsolt tavaly óta hallgatói az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Diakóniai Képzési Központjának. A 2020-ban elindított szupervizor-diakóniai mentor szakirányú képzésről beszélgettünk a bobai evangélikus házaspárral.
– Györgyinek már egy évtizednél is hosszabb tapasztalata van az evangélikus diakóniai munkában, korábban is szociális területen dolgozott, jelenleg a bobai Lakos Ádám Evangélikus Szeretetszolgálat intézményvezetője. Ilyen szakmai múlttal miért döntött a továbbképzés mellett?
 
– A szolgálataim során a saját bőrömön tapasztaltam meg, mekkora szükség van a szakmában a szupervízióra. Vezetőként látom és tapasztalom, hogy a kollégák körében milyen nagy a kiégés veszélye; mi, vezetők talán még egy fokkal rosszabb helyzetben vagyunk e téren. Magányos farkasokként, foggal-körömmel küzdünk a ránk bízottak jólétéért, a munkatársainkért, az intézményért. Nap mint nap kerülünk döntési helyzetbe, amellyel – úgy gondoljuk – egyedül kell megküzdenünk. Természetesen ez nem így van, hiszen ha megállunk egy pillanatra, és „elővesszük” keresztényi énünket, esetleg a Bibliát, akkor hamar rájövünk, hogy soha nem maradunk magunkra. A kérdés az, meg tudunk-e állni. Lehet, hogy ez nem megy egyedül, lehet, hogy ebben elkél egy társ vagy egy szupervizor segítsége. Az motivált a jelentkezésben, hogy hatékonyabb segítséget tudjak nyújtani kollégáimnak és rajtuk keresztül a hozzánk segítségért fordulóknak. De bevallom, a teológiai bepillantás legalább annyira vonzó, hívogató volt számomra.
 
– Zsolt a bobai gyülekezet aktív tagja, a foglalkozását tekintve azonban nem a szociális szférában dolgozik. Milyen indíttatásból jelentkezett a szakra?
 
– Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy valamilyen kurzus keretében tanuljak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Adódott volna a másoddiplomás lelkészképzés, de nem éreztem erre elhívást. Feleségem, Györgyi a múlt év nyarán, néhány héttel a jelentkezési határidő lejárta előtt szegezte nekem a kérdést: „Te nem szeretnél tanulni velem?” Először nem vettem komolyan, de néhány nap múlva újra előállt ezzel az ötlettel. Elkezdtem komolyan gondolkodni rajta, majd ez döntéssé érett, és együtt kezdtük el a szakot. Leányunk, Réka szintén az EHE hallgatója lelkész szakon, igaz, nem járunk együtt az egyetemre, mert jelenleg ösztöndíjas Németországban. Fiunk egy hónapja államvizsgázott, mérnökinformatikus.
 
– Milyen tapasztalataik vannak a képzésről?
 
Gy. és Zs.: A képzés kiválóan ötvözi a meghirdetett szakmához tartozó szakismereteket a teológiai tudnivalókkal. Spirituális önismeretre is szert teszünk, és elmélyülünk a szupervízió témakörében is. A tanulási módszer sokkal inkább tréningekre emlékeztet, mint egyetemi kurzusra. Gyakori a „hogy élted meg?” kérdés, de ahogyan egyre inkább előrehaladunk az anyagban, annál jobban megértjük, hogy jó módszer ez a téma elsajátításához és ahhoz, hogy majd használni is tudjuk a tanultakat. Nagyon vártuk, hogy újra iskolapadba üljünk – pláne egymás mellett –, de sajnos a járványhelyzet miatt ez csak egyszer történhetett meg. Az oktatóknak és a hallgatóknak is új tapasztalat volt ez. Az elején furcsa, sőt elképzelhetetlen volt különösen ezt a szakirányt online hallgatni, de aztán hamar természetessé vált, hogy így zajlik a sok kiscsoportos foglalkozás, egyéni és páros feladatmegoldás. Számunkra külön érdekessége az egész képzésnek, hogy együtt tanulunk, és közben még jobban, még mélyebben megismerjük saját magunkat. Huszonhat év házasság után azt gondolnánk, hogy nem tudunk meg már újat a másikról, de meg kellett tapasztalnunk, hogy ez messze nem így van. Persze hogy is lehetne máshogy, hiszen magunkról is új ismereteket szerzünk. Olyan ez, mint egy utazás, amely még közelebb visz bennünket egymáshoz. Részesei lehetünk önmagunk és egymás jobb megismerésének – mindennek eddig csak az előnyeivel találkoztunk. Örülünk, hogy a 2020-ban elindított szak első évfolyamához tartozhatunk. (X)
 

A képzésről, a jelentkezés módjáról érdeklődni lehet az egyetem honlapján (uni.lutheran.hu), a tanulmányi osztályon és a dkk.teol@lutheran.hu e-mail-címen. Szeretettel várjuk a jelentkezőket!

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 11–12. számában jelent meg 2021. március 21–28-ai dátummal.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.