Mindenki túltolja – Prőhle Gergely a Mandinernek

2016.10.13 11:19
Forrás: evangelikus.hu, mandiner.hu, szöveg: Stumpf András
 
„Vannak országok, ahol a nyilvánosságnak nagyobb az ereje, mint nálunk” – mondja Prőhle Gergely arra a kérdésünkre, a németeknél miniszter maradhatna-e az, aki helikopterezik, aztán le is tagadja. Az Orbán-kormány korábbi diplomatája diplomatikusan kritizálja a kvótakampányt is, hiszen „néhány ezer ember befogadása, még ha muszlim is, nem rengeti meg az országot”. A Petőfi Irodalmi Múzeum leendő főigazgatója elmondja azt is: nem Wass Albert-mániás, kánonnak pedig épp elég jó ma is a „Pál, Kata, Péter, jó reggelt!”. Mert lehet erőlködni mindenféle kulturális kánonokkal, az élet könnyen kicselezi a felsőbb akaratot.

Rájöttünk: nem Rogán, Spéder vagy Mészáros Lőrinc... Ön áll a Népszabadság hirtelen bezárása mögött!

Gondolják? Amikor nemrég, életemben először egyébként, a címlapjukra kerültem a Wass-akarat című cikkel, az lett volna a lap számára a vég kezdete? 

Bizony! Nem volt túl hízelgő cikk! De ha a viccet félretesszük: mit szól a Népszabadság-ügyhöz?

Azt, hogy rengeteget árt. Akkor is, ha csak gazdasági megfontolások állnak mögötte...

Ennyire ne legyen cinikus!

Van a mondatnak egy másik fele: akkor meg főleg, ha politikai döntés van a hátterében. 

Az ország legnagyobb példányszámú politikai napilapja volt még mindig – nehéz elhinni a gazdasági döntés-magyarázatot.

Nehéz, de információ hiányában nem tudom állítani, hogy erdogani tempóval csapkod a magyar kormány az ellenzéki sajtó felé. Azt viszont tudom állítani, hogy az ügy mindenképpen rengeteget árt az ország renoméjának. Egy sor jó intézkedést és fejleményt nyakon vág egyetlen pillanat alatt.

Amikor meghallotta, hogy volt, nincs, eltűnt a legnagyobb ellenzéki lap, mit érzett az egykori berlini nagykövet?

„Na, mi lesz ebből már megint!” Ezt. Kevésbé cizelláltan. Miközben azért a legnagyobb hetilap és a legnézettebb tévécsatorna inkább ellenzéki mivolta továbbra sem a sajtószabadság végveszélyét jelzi. Ettől még nem jó, hogy megszűnik a lap. Mondom ezt úgy is, hogy múzeumigazgatói kinevezésemről szóló írásukhoz nem olvasták el a pályázatomat. Jött viszont rögtön a politikai ejtőernyős-megfejtés, meg a Wass Albert körüli hajcihő.

Az interjú további részletei a mandiner.hu oldalán olvashatóak.