Mit tesz a Magyarországi Evangélikus Egyház?

2015.08.24 10:35

Menekültkérdés és egyházi szerepvállalás:

Mit tesz a Magyarországi Evangélikus Egyház?

  • A Magyarországi Evangélikus Egyház - felismerve szerepét - részt vesz a menekültek
    segítésében.
  • A Magyarországi Evangélikus Egyház egymillió forintos adományából migráns gyerekeket
    segített az Ökumenikus Segélyszervezet.
  • Az Evangélikus Roma Szakkollégium a röszkei menekülttáborban lát majd el szolgálatot,
  • a józsefvárosi gyülekezet a Vallásközi Egyeztető Fórum szervezésében, a környéken élők
    tájékoztatásában vállalt feladatot.
  •  A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységében alapítóként, partnerként markánsan jelen van.
  • Az ideérkezők információval való ellátásában, a tájékozatlanságból eredő félelem
    feloldásában és útbaigazításukban lehet segítség a tervezett "vasúti diakónia" munkája, információs füzet kiadása az ideérkezők nyelvén itthon és a származási országban,
  • az "Integrációs ház"- koncepció a hazánkban letelepedni szándékozó menekültek társadalomba
    történő beilleszkedésének támogatását célozza.
  • Az Evangélikus Diakónia részt vett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság által szervezett menekültügyi megbeszélésen és kész a folyamatos együttműködésre.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Szolgálatának intézményei javarészt idősgondozásra és fogyatékkal élők ellátására szakosodtak, melyet szenvedélybeteg-, és hajléktalan-ellátás egészít ki egyes területeken. Mindemellett - felismerve szerepünket - lehetőségeinkhez és erőforrásainkhoz mérten részt kívánunk vállalni a menekültek segítésében.

A Magyarországi Evangélikus Egyház egymillió forintos adományából az Ökumenikus Segélyszervezet a nagyfai ideiglenes befogadó központban lévő migráns gyermekek számára vitt gyermekápolási cikkeket. Az evangélikus egyház felajánlásának köszönhetően ez az egyszeri, célzott akció a Bevándorlási és állampolgársági Hivatallal egyeztetve a kisgyermekek megsegítését célozta, így pelenkát, bébiételt és gyermekápolási cikkeket tartalmazó adományt adott át a szervezet Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, jószolgálati nagykövet, Lehel László, a segélyszervezet elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke jelenlétében.

A nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a magyar tagszervezet kereste meg az Evangélikus Roma Szakkollégiumot, hogy segítsenek önkéntesekkel a röszkei állomásra érkező menekültek támogatásában. Molnár Erzsébet, a Roma Szakkollégium igazgatója és a hallgatók örömmel tesznek eleget a felkérésnek. Augusztus 30-án indul az első három önkéntesből álló csapat, melyet szeptember 6-án egy újabb követ. Szociális munkás és egészségügyi szakon végzett hallgatók utaznak a röszkei menekülttáborba egyhetes felkészítés után, hogy segédkezzenek a vízosztástól kezdődően a sebkötözésen át egészen egy szülés esetleges levezetéséig. Az elmúlt időszak tapasztalata alapján ugyanis erre is sor kerülhet.

A Magyarországi Evangélikus Egyház helyi gyülekezetei és lelkészei közül többen vesznek részt az önkéntes munkában. Ifj. Cserháti Sándor szegedi evangélikus lelkész a pályaudvar mellett dolgozó civilek munkájába kapcsolódott be. Ő az, aki a Facebookon "villámkarriert" befutott fotón segít egy bangladesi fiúnak borotválkozni.

A főváros VIII. kerülete, a Keleti pályaudvar, a II. János Pál pápa tér okán kiemelt fontosságú mind a migránsok, mind a velük kapcsolatba kerülő helyi lakosok számára. Bolba Márta lelkésszel az élen a józsefvárosi evangélikus közösség több tagja is részt vállal a feladatokban. A gyülekezet beosztott lelkésze, felügyelője, másodfelügyelője és több gyülekezeti tag - köztük idős emberek is - erejükhöz mérten segítenek. Jól ismerve a kerületben működő egyházi és civil szervezeteket Bolba Márta az említett csoportok közötti kommunikációs munkában és szervezésben vesz részt. Legutóbb lakossági fórumot tartottak a környékbeli lakók számára, melyet a tervek szerint több követ majd. Az ilyen események a félelmek eloszlatásán és a hiteles tájékoztatáson túl fontosak a segítség koordinálásának szempontjából is.

Az egyéni kezdeményezések és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkájában való tevékeny részvétel mellett a közvetlen krízis enyhítése érdekében ruhagyűjtést szervezünk a hívek körében, valamint pénzadományt juttattunk el a nagyfai befogadó állomásra. Emellett az Evangélikus Diakónia szükségletfelmérést végez, hogy közép és hosszú távú cselekvési tervét kidolgozza. A menekülthullámmal érintett pályaudvarokon enyhíteni kívánjuk az ideérkezők tájékozatlanságát, ezért a helyben működő segítő szervezetekkel - például a Migration Aid-del - közösen tájékoztató füzeteket fogunk kiadni különböző nyelveken. A bajor Diakónia szakembereivel megkezdett konzultációs folyamat eredményeként a vasúti diakónia gyakorlatát is szeretnénk honosítani, a többi szervezettel együttműködve, azt kiegészítve folyamatos segítő szolgálatot szeretnénk biztosítani az úton lévő rászorulóknak. 

Az aktuális krízis helyzet kezelése mellett segíteni szeretnénk az elismert menekültek társadalmi beilleszkedését is, ennek érdekében "integrációs ház"- koncepciónkkal pályáztunk a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alaphoz.