Nagyobb sebességre kapcsoltak az evangélikusok

2015.09.10 07:14

Szöveg: Hajdú Tibor, fotó: MTI
Röszke - A Magyarországi Evangélikus Egyház - a korábban Budapesten megkezdett menekülteket segítő munkáján túl - még aktívabban részt vesz a kialakult krízis kezelésében, most már a határ közelében is.

Vasárnap a nagyfai ideiglenes befogadó központba vitt ruha-, cipő- és játékadományt az Evangélikus Diakónia. Ezt követően a határ közelében lévő gyűjtőpontot látogatták meg Prőhle Gergely országos felügyelő vezetésével, ahol az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Menedék Egyesület szakembereivel konzultált és élelmiszer-adomány kiosztásában segített.

A határon tapasztaltak alapján döntöttek úgy, hogy azonnali segítségnyújtásra van szükség az egyre hidegebb éjszakák beálltával, ezért egy 700 takaróból álló szállítmányt juttattak el 2015. szeptember 8-án, kedd este a szegedi határrendészeti kirendeltségre, hogy ezzel segíthessenek a legnehezebb körülmények között várakozó embereken.

Az Evangélikus Diakóniához csatlakoztak a tótkomlósi evangélikus gyülekezet és a szlovák diakónia tagjai is, akik élelmiszer- és ruhaadományt vittek a menekülteknek.

Mindemellett az Evangélikus Diakónia Magyarország - a röszkei határnál kialakult körülményeket látva - a rendészeti szervek iránymutatása mellett több konténerről gondoskodik, melyeket előreláthatóan csütörtökön szállítanak ki. Az adományok és felszerelések tárolása mellett ezek a konténerek lehetőséget nyújtanak arra, hogy az itt dolgozók, szolgálatot teljesítők munkakörülményei is elfogadhatóbbak legyenek, és kulturáltabb körülmények várják a Magyarországra belépőket.