Nappali melegedő, népkonyha és éjjeli menedék is segíti a hajléktalanokat Nyíregyházán

2020.01.22 21:59

Forrás: nyiregyhaza.hu, szöveg: Matyasovszki Edit

Nappali melegedő és éjjeli menedékhely, népkonyha és átmeneti szálló, de még bölcsőde is segíti a nyíregyházi hajléktalanok, rászorulók életét. Az Önkormányzat civil szervezettel és egyházzal kötött megállapodása biztosítja a szociális törvényben meghatározott ellátást.

Nappali melegedő, népkonyha és éjjeli menedék is segíti a hajléktalanokat Nyíregyházán

A hajléktalanság nagyvárosi probléma, így nálunk is élnek négy-ötszázan otthon, lakás nélkül.

A szociális törvény kötelezi arra  az önkormányzatot, hogy megszervezze a városban élő hajléktalanok alap– és szakellátását. Nyíregyháza város nem saját intézményekben, hanem a Periféria Egyesülettel és a magyarországi evangélikus egyházzal kötött ellátási szerződés keretében biztosítja ezt. Az Egyesület az utcán élő körülbelül 30 hajléktalanról gondoskodik, míg az Oltalom Szeretetszolgálat intézményeiben szervezi az ellátásokat.

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály osztályvezetője elmondta:

A Periféria Egyesület tájékoztatása szerint november 1. óta nagyjából 100 esetben kerestek fel hajléktalanokat. Azt még tudni kell, hogy van egy törvényi előírás, ha –10 fok alá csökken a hőmérséklet - ez az ún vörös kód -, akkor el kell helyezni a hajléktalan személyeket különböző intézményekben. A férőhelyek rendelkezésre állnak. Minden ősszel egyeztető fórumot szokott tartani az önkormányzat és így koordinálja is a téli időszakban a hajléktalan ellátást, úgyhogy fel vagyunk készülve minden eshetőségre.

 Nappali melegedő, éjjeli menedékhely, népkonyha és átmeneti szálló, Családok Átmeneti Otthona, bölcsőde, de még hajléktalan idősek otthona és szenvedélybetegek nappali intézménye is a szolgáltatások körébe tartozik.

Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője kiemelte:

Hajléktalanság nincs, csak a hajléktalanságba belekerült emberi életsorsok vannak. Ahány ember, annyi sors. Mindenkinek, aki hozzánk kerül, van egy sajátos élettörténete. Van akiről lehet mondani, hogy önhibáján kívül, egy baleset következtében kerül hozzánk. Nem kell más, csak egy rosszul időzített válás, és pillanatok alatt ki lehet valakit forgatni minden vagyonából, és ellene lehet hangolni a családot. Férfit és nőt.

Mint ahogy egy balesetben sem a vétkest keresi a mentős, ebben az esetben is mindenekelőtt az életmentés a feladat. Szerencsére ezen a télen nem volt még extrém hideg, bár plusz néhány fokban sem kellemes, nem emberhez méltó az utcán élni. Az evangélikus egyház a szeretszolgálat intézményeinek működtetése mellett arra is figyel, hogy a hajléktalanokat foglalkoztató mintaprogram, közmunkaprogram keretében a védett munkahelyről a nyílt munkaerőpiacra segítse a rájuk bízottakat. A cél, hogy a jövőben ne intézményfüggő, hanem önálló életre képes emberek legyenek.