Prőhle Gergely lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum új főigazgatója

2016.08.31 10:00
Forrás: MTI, mandiner.hu, evangelikus.hu, hu.wikipedia.org
Budapest – Prőhle Gergelyt bízta meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetésével. Prőhle eddig főleg diplomáciai területen szolgált, de evangélikus vezetőként is ismert, jelenleg pedig az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az emberi erőforrások minisztere 2017.  január 1-jétől Prőhle Gergelyt bízza meg a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói feladatainak ellátásával – közölte a minisztérium kedden az MTI-vel. 

A PIM főigazgatói tisztségére két érvényes pályázat érkezett. A bíráló bizottság a pályázati dokumentáció és a személyes meghallgatás alapján egyhangú döntést hozott. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bizottság javaslatát elfogadva Prőhle Gergelyt nevezi ki az intézmény élére. A megbízatás öt évre szól  olvasható a közleményben. 

Prőhle Gergely hivatalba lépéséig a Petőfi Irodalmi Múzeumot E. Csorba Csilla, az intézmény megbízott főigazgatója vezeti.

A vezetői pályázatot július elején írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a pozícióra augusztus 4-ig lehetett jelentkezni egy olyan középtávú program benyújtásával, amely javaslatokkal él az intézmény vezetésére, fejlesztésére és tevékenységének társadalmi elismertetésére, különös tekintettel az intézmény nemzetközi kapcsolatainak további bővítésére.  

A főigazgatói pályázatot először 2015 novemberében írták ki, mivel 2016 elején lejárt E. Csorba Csilla mandátuma. A szakember az MTI-nek korábban elmondta: nem kíván pályázni a pozícióra.

Az 1965-ös születésű Prőhle Gergely Egyetemi tanulmányait a jénai Friedrich Schiller Egyetemen, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem végezte, magyar-német szakon bölcsészdiplomát szerzett.

1989-től 1990-ig a Hamburgi Egyetem ösztöndíjasa.

1995-től 1998-ig a Posztgraduális Nemzetközi és Diplomáciai Tanulmányok Intézetének (BIGIS), majd 2006-tól 2009-ig az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem PhD programjának hallgatója volt.

Németül, angolul és franciául beszél.

1992-től 1998-ig a Friedrich Naumann Alapítvány igazgatója.

1998-tól 2000-ig az első Orbán-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában közigazgatási államtitkár, majd 2000-től Magyarország Berlinbe, 2003-tól Bernbe akkreditált nagykövete.

2010-től a második Orbán-kormányban a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára.

2014-től a harmadik Orbán-kormányban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért felelős helyettes államtitkára. 

2006-tól a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője.