Roma felzárkóztatási program, egyházi közreműködéssel

2019.09.11 10:03
Forrás: Evangélikus.hu, szöveg: Evangélikus.hu, fotó: Árvai Károly / Kormány.hu
Tiszabura – Magyarország Kormánya Felzárkózó települések néven olyan programot indított, amely a 300 leghátrányosabb falujának vagy városának fejlesztését szolgálja, különös tekintettel a roma lakosság körülményeinek javítására. A Vecsei Miklós miniszteri biztos által koordinált programban kiemelten számítanak az egyházak és az egyházi segélyszervezetek közreműködésére.

A települések kiválasztása egy komplex, a foglalkoztatási, iskolázottsági, lakhatási, jövedelmi, bűnözési viszonyokat és a korszerkezetet egyaránt figyelembe vevő mutató segítségével, a KSH-val együttműködve történt.

Cél a lakosság helyzetének javítását szolgáló fejlesztési munkához szükséges szakmai tudás, támogatások és szolgáltatások biztosítása, ezek beépítése a helyi települési-, járási- és térségi szintű közigazgatási rendszerbe és közösségi folyamatokba, s ezen belül egyes tevékenységei a nehéz helyzetben lévő, elszigetelt településeken található önkormányzatok stabil, kiegyensúlyozott működésének kialakítására irányulnak.

Évente 30 településen az első évben diagnózis (a település viszonyainak, beavatkozási lehetőségek beazonosítása), valamint intézkedési terv elkészítése történik meg, majd egy kormányzati, ágazatközi munkacsoport segítségével az intézkedések megvalósításához szükséges források dedikálása, illetve később a tervek végrehajtásának ellenőrzése történik.

Az első 30 településen induló munka bemutatására 2019. augusztus 27-én Tiszaburán került sor, egyebek mellett Pintér Sándor (BM) és Kásler Miklós (EMMI) miniszterek, Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és Vecsei Miklós miniszteri biztos részvételével. Jelen voltak továbbá a nagyobb segélyszervezetek vezetői és az egyes települések polgármesterei és jegyzői.

Az egyházakat Szócska A. Ábel, a nyíregyházi görög katolikus egyházmegye püspöke, valamint Fabiny Tamás a Magyarország Evangélikus Egyház elnök-püspöke képviselték.

Érdemi evangélikus jelenlét a mostani 30 település közül leginkább Csenyétén és Toldon van, de a kormány részéről határozott szándék mutatkozik arra, hogy számos további településen is együttműködjenek a Magyarországi Evangélikus Egyházzal.