Segítség Wilhelm Fruzsinának

2015.03.06 10:15

Az evangélikus egyház is közbenjár az értelmi sérült lány érdekében - Svédország nem vállalja a magyar fogyatékos lányt?

                                   

Forrás: evangelikus.hu, index.hu.


Budapest - Stockholm - Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken személyesen tárgyal a svéd külügyminiszterrel, Margot Wallströmmel Wilhelm Fruzsina ügyében, közölte csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az evangélikus egyház is közbenjár az értelmi sérült lány érdekében.

Pénteken lesz Rigában az EU-külügyminiszterek ülése, melyen mindketten részt vesznek. A közlemény szerint így lehetőségük lesz arra, "hogy közösen keressék meg a lehető legjobb megoldást Wilhelm Fruzsina számára". 

Szijjártó szerdán jelentette be, hogy méltányosságot kér Svédországtól az értelmi sérült, kiutasítással fenyegetett, árva magyar lány ügyében, aki szeretne Malmőben maradni a nagynénjével.

Wilhelm Fruzsina esetéről kedden írt az Index. A 8 éves gyerek szellemi szintjén élő lány Magyarországon szociális intézetbe kerülne, mert itthon nincs olyan rokona, aki törődne vele. Hiába volt egy nagy internetes kampány és adománygyűjtés, a svéd bevándorlási hatóságok előtt végül nem sikerült bizonyítani, hogy van elég pénze önmaga fenntartására, ezért hazaküldenék arra hivatkozva, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak élete végéig gondoskodni róla.

Úgy volt, hogy kedden kapja meg a végzést a kiutasításáról, de ezt egyelőre - az utolsó pillanatban - elhalasztották. A svéd bevándorlási hivatalnál kedden kisebb tüntetés volt Wilhelm Fruzsina maradásáért.

Az evangélikus egyház is segíteni próbál

A Magyarországi Evangélikus Egyház is közbenjár Fruzsina érdekében a testvérkapcsolatait felhasználva. Csütörtökön az egyház diakóniai szolgálatáért felelős püspöke, dr. Fabiny Tamás levélben megkereste a Svéd Evangélikus Egyház érsekét, Antje Jackelént, és arra kérte, hogy az egyházi menedéknyújtásban szerzett tapasztalatát és befolyását lehetőség szerint használja fel annak érdekében, hogy Wilhelm Fruzsina továbbra is Svédországban élhessen a nagynénjével. A püspök közleménye arra is kitér, hogy ha Fruzsinának mégis el kell hagynia Svédországot, akkor az Evangélikus Diakónia felajánlja, hogy otthont és ellátást biztosít számára.