Szakmai projektindító értekezletet tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen.

2018.02.01 14:37

Budapest – Oktatási, teológiai és diakóniai szakemberek részvételével tartotta nyitó megbeszélését az a munkacsoport, amely a Szegedi Tudományegyetemmel és a Gál Ferenc Főiskolával létrehozott konzorcium tagjaként az EFOP 3.5.2 17-2017-00003 számú projekt megvalósítására jött létre. A 2019. október 31-ig tartó projekt célja duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzések fejlesztése és oktatási innováció a szociális munka és a segítő szakmák terén a Dél-alföldi régióban.

Az esemény Szabó Lajos bevezető előadásával kezdődött. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora bevezetőjében kiemelte, hogy mindaz a munka, amit végzünk, amiben néhányaknak segítünk, azt egyedül nem lennénk képesek megvalósítani. Ehhez Isten segítségét kérjük és kapjuk.

Ezután a projekt szakmai vezetője, Gregersen Labossa György - lelkész, a diakóniai bizottság elnöke - a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai munkáját röviden bemutatva rámutatott az eddigi diakóniai szakmai képzések sikereire és arra a reményre, hogy hamarosan diakónius-képzés indulhat a teológián. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a tervezett képzéseknek a régióban található erős evangélikus közösségekben és intézményekben valódi „piaca” van, az intézmények ezen túl pedig kiváló lehetőséget nyújtanak a képzés gyakorlati moduljainak megvalósításához. Gregersen Labossa György kiemelte, hogy a projekt közvetlen célja az oktatási rendszerek munkaerőpiachoz történő igazítása, megújítva ezzel a hazai szociális képzési terület tartalmi és módszertani portfólióját, de fontos emellett az is, hogy 2019-ben - kihelyezett képzésként - az Evangélikus Hittudományi Egyetem meghirdethesse a „diakónus” – teológiai értelemben is felkészült szociális munkás - képzést.

A találkozón a projektben résztvevő közel harminc szakember személyes bemutatkozása mellett sor került a projekt főbb gyakorlati részleteinek, a mérföldkövek és határidők egyeztetésére. A projekt megvalósítása két munkacsoportban folyik majd: a teológiai munkacsoport Dr. Pángyánszky Ágnes, a Gyakorlati intézet vezetője és Dr. Korányi András rektorhelyettes vezetésével, míg a társadalomtudományi munkacsoport Buda Annamária diakóniai osztályvezető és Johann Gyula lelkész irányításával dolgozik majd.