Szinte minden hónapra jut egy evangélikus diakóniai intézményszentelés

2018.05.15 18:59

Gyönk - Ezúttal – 2018. május 15-én – a Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat megáldására gyűlt össze az evangélikus közösség a gyönki Idősek Otthonában. Az ünnepi rendezvényre a Tolna-baranyai Evangélikus Egyházmegye Lelkészi Munkaközösségének találkozója keretében került sor.

Magyarország Kormánya szándékának megfelelően több, korábban állami fenntartású szociális intézmény egyházi átvételére került sor 2017 és 2018 folyamán. A Magyarországi Evangélikus Egyház által átvettek mellé több, korábban önkormányzati fenntartású intézmény is csatlakozott, így az eddig a DÁM Önkormányzati Társulás által működtetett központja Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálatként folytatja munkáját.

Az intézményszentelés ünnepi istentisztelet keretében történt, melyen Gáncs Péter püspök hirdetett igét. A résztvevők ezután Lackner Aladár evangélikus lelkész-esperes, a gyönki német nemzetiségi tájház létrehozója tiszteletére – feleségének, családjának jelenlétében – fát ültettek az otthon udvarán.

„A szakmai munka megújítása már teljességgel a mi dolgunk. A lehető legrövidebb időn belül el kell érnünk, hogy az új intézményeinkben a spirituális jelenlét ne magánügy, hanem a közösségi élet szerves, meghatározó része legyen. Attól önmagában még nem történik semmi, ha az átvett intézmények falára felteszünk egy-egy Luther-rózsát vagy keresztet, bár ez is fontos. El kell érnünk azt, hogy a falak között élő közösségek napról napra átéljék azt a többletet, amelyet az evangélikus diakóniai szolgálatnak nyújtania kell. Ehhez idő, kemény munka és sok imádság kell, de az eddig végzett diakóniai munkánk azt mutatja, hogy az erőfeszítéseink eredményesek, és Isten áldása kíséri őket.” – nyilatkozta Gregersen-Labossa György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnöke.

A Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálatában kiemelt szerepet szán a családoknak, a közösségeknek, gyülekezeteknek, a szeretetnek, a felelősségnek és a szolidaritásnak. Törekszik arra, hogy munkájában jelen legyen a bizalom, a folytonosság, az innováció, a megújulás és a remény. A diakónián keresztül vele kapcsolatba kerülő embereknek átfogó, modern, egymást kiegészítő és életutat segítő, életvezetési ajánlásokat kínál. Mindemellett kiemelt fontosságúnak tartja a minél hatékonyabb és professzionálisabb működést, mely cél elérését egyebek mellett ISO9001 minőségbiztosítási rendszer egyre több intézményben való bevezetésével törekszik megvalósítani.