Szociális és családügyi díjakat adtak át – A kitüntetettek között van az evangélikus Gryllus Vilmos és Lázár Zsolt is

2016.05.24 19:18
Forrás: MTI, evangélikus.hu, továbbá Facebook.com / Angyali Segítség az Ótemplomból
Budapest – Csak akkor lehet sikeres egy állam, ha a közjó iránt elkötelezett emberek működtetik, akik egyszerre lelkesek és profik, akik nemcsak a szívüket, hanem a kezüket és az eszüket is hozzáadják a munkájukhoz – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, a Pro Caritate és a Pro Familiis díjak átadásán. A kitüntetettek között van az evangélikus Gryllus Vilmos és Lázár Zsolt is.

A miniszter Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral együtt adott át kitüntetéseket szociális és családügyi területen kiemelkedő tevékenységet végző embereknek.

Balog Zoltán a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett eseményen úgy fogalmazott, a családpárti emberek és közösségek öntudatra ébredését ünneplik. Van olyan kormányzati stratégia is, amely mindent megtesz azért, hogy a családban éléshez minél többen kedvet kapjanak - emelte ki.

Arról beszélt, a jó állam alapvető érdeke, hogy minél több gyermek szülessen, és ők minél jobb lelki, szellemi és gazdasági körülmények közé kerüljenek. A családpolitikáról azt mondta, ez egy hosszú távú program, amelyet nem lehet siettetni, hiszen egy gyermek kihordása kilenc hónapig, a felnevelése pedig húsz-huszonöt évig tart.

A miniszter azt hangoztatta, hogy a család szociális háló és lelki biztonság egyszerre, és a legjobb családpolitika sem tudja garantálni azt, amit emberként adunk a másiknak, ami összeköti a házaspárokat, a gyermekeket és a szülőket, a testvéreket egymással.

Novák Katalin úgy fogalmazott, a mindennapok jótevőit köszöntik ezen a napon. Beszédében arra mutatott rá, milyen boldogságforrás a család, mennyivel üresebb, értéktelenebb lenne a családtagok nélkül az ember élete.

Czibere Károly megköszönte a díjazottaknak, hogy „szüntelenül fáj nekik, ha valaki a magyar társadalom fényképéről hiányzik”, ha valakik megpróbálják eltüntetni erről a fotóról a fogyatékossággal élőket, a romákat, az időseket. A kitüntetettekről azt mondta, ők bátrak és ki mernek állni, ki merik nyújtani a kezüket, ki mernek lépni a komfortzónájukból, ma pedig nagy szükség van erre.

Kitüntetést vehetett át mások mellett Gáll Ferencné Gróh Ilona pedagógus, a Ringató módszer kidolgozója, Gryllus Vilmos zeneszerző, előadóművész, Jaime Mayor Oreja volt spanyol belügyminiszter, európai parlamenti képviselő, Marék Veronika meseíró, grafikus, a Várnagy Andrea-Farkas Zsolt zongoraművész házaspár és Vigh József, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ügyvezetője és nem utolsósorban Lázár Zsolt evangélikus lelkész. 

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetetője a szociális ellátás fejlesztésében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként kapta a díjat, amelyet Balog Zoltán miniszter, Novák Katalin és Czibere Károly államtitkárok adtak át.
A díj átvételekor az alábbi rövid indoklás hangzott el: 
„Lázár Zsoltnak a Szarvas és környékén végzett szociális ellátás fejlesztésében az elmúlt két évtizedben kiemelkedő érdemei vannak. A hátrányos helyzetűek és a szenvedély betegek között végzett tevékenysége sok gyülekezet számára követendő mintául szolgál. A díj az Ótemplomi Szeretetszolgálat közel 25 éves tevékenységének az elismerése is egyben. A miniszteri elismerésre Lázár Zsoltot a Békéscsabai EGYENSÚLY AE EGYESÜLET vezetője Herczegné Számel Annamária terjesztette fel.”