Támadás a Diakónia prágai irodája ellen

2016.04.29 15:08

Forrás: romea.cz, Czech Press Agency

Az egyik legnagyobb csehországi protestáns egyház, a Cseh Testvérek Evangélikus Egyházának vezetése szolidaritását fejezte ki a prágai Diakóniát ért támadás után, mely során jobboldali radikálisok fenyegető üzeneteket írtak festékszóróval a központi iroda épületére múlt hétvégén. A tegnap kiadott nyilatkozatban az egyházi vezetés arról foglalt állást, hogy az agresszió és a halálos fenyegetés sérti az evangélium szellemiségét.

Eddig azonosítatlan elkövetők festékszóróval több, a társadalomban meglévő gyűlölet és előítélet ellen harcoló prágai vállalkozás és szervezet épületét rongálták meg, néhány esetben neonáci szimbólumokat használva. Több épület, közöttük a Diakónia ajtajára valaki azt írta: „Death to HateFree" (Halál a Gyűlöletellenesekre), utalva a cseh kormány gyűlöletellenes kampányára.

"A vandálok által megcélzott vállalkozások és intézmények a „HateFree Zone” hálózat tagjai, olyan helyek, amelyek ígéretet tettek arra, hogy az odalátogatók nem fognak gyűlölettel vagy erőszakkal találkozni" - áll a nyilatkozatban.

" Nem akarjuk alábecsülni az ilyen viselkedést és közönyösek sem maradhatunk. Minden elképzelhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ezek a támadások megfelelő módon kivizsgálásra kerüljenek. Örülünk, hogy egyházunk – ahogy a múltban is - a jövőben is az a hely lesz, amely mindenki számára nyitott." - olvasható az egyház nyilatkozatában.

Daniel Ženatý, a Cseh Evangélikus Egyház két legfőbb képviselőjének egyike az épület takarítása közben üzent a nyilvánosságnak: senkinek sem hagyják, hogy terrorizálják a közösséget. "Szükséges kiállni az összes ilyen támadás ellen. Keresztényként szabad emberek vagyunk, senki sem kényszeríthet minket, hogy ne emberi lényként cselekedjünk, vagy viselkedjünk." - mondta.

A Diakónia a második legnagyobb szociális szolgáltatásokat nyújtó nem-állami szervezet a Cseh Köztársaságban. Ženatý kijelentette, hogy a szervezet továbbra is vallástól, szexuális orientációtól, bőrszíntől, vagy világnézettől függetlenül fog segíteni mindenkit.

A rendőrök vizsgálják mind a hét fenyegető graffitit, melyek a hétvégén kávézók kirakatán, illetve a Károly téri metró előcsarnokában is feltűntek.

Az elkövetők a "Halál a Gyűlöletellenesekre" szlogen mellett "Az Antifa megfizet" (utalás az Antifasiszta Akció szervezetre) és a "Menekültek haza!" - tartalmú feliratokat is festettek a különböző náci szimbólumok mellett. Az elkövetőket rongálás és gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt körözik.

https://www.romea.cz/en/news/czech/evangelical-church-of-the-czech-brethren-supports-its-diakonie-organization-after-right-wing-radical-attack