„Ti énbennem, én pedig tibennetek” – Évkezdő áhítatot tartottak az Országos Iroda dolgozói számára

2016.01.08 10:36

Forrás: evangelikus.hu Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest - "Jézus nem új lakhatási programot, vagy otthonteremtési támogatást hirdetett meg tanítványainak, amikor János evangéliuma szerint (14,20) így szólt: »Ti énbennem, én pedig tibennetek«" - kezdte az ige alapján áhítatát Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök 2016. január 7-én, az Országos Iroda munkatársai számára a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa székházában rendezett évkezdő alkalmon.

A püspök a dombóvári evangélikus templom oltárképe alapján készített fotómontázsra utalva fejtette ki azt, mit jelent Jézus közelében lenni vagy tőle távolságot tartva szemlélni őt.

"Ha közelről szemléljük ezt a képet, akkor elveszhetünk a részletekben. Ismerős arcokat vagy magunkat keressük és csalódást okozhat, ha nem találunk rajta olyat, akit ismernénk. Ráadásul elveszhetünk a részletekben. Ha viszont csak a Krisztus arcot látjuk, csak a Solus Christusra figyelünk, az is tévútra vezethet. Együtt kell látnunk ugyanis azt, akikkel együtt őt szolgáljuk" - hangsúlyozta Gáncs Péter.

Jézus a képen a megosztott kenyérre néz: önmagát megtörte és értünk adta. A benyúló tanítványi kéz pedig kér, elfogad, hálát ad és könyörög, ahogyan mi is tesszük azt Jézus felé, 2016-ban is - zárta gondolatait a püspök.

Krámer György országos irodaigazgató örömmel tekintett végig a gyülekezeten, látva az egyes osztályok, egységek csoportokba verődött kollégáit, majd átadta a szót Prőhle Gergely országos felügyelőnek, aki utalva a MEÖT termeinek ökumenikus szellemiségére, beszédében kitért a 2015-ös év igéjére ("Fogadjátok be egymást!"), amely igazán aktuálissá vált a keresztény közösségek számára az év folyamán.

Munkát, családot, személyes gondolatokat, közbeszédet, sajtónyilvánosságot érintett az elmúlt év menekültválsága. A nagyobb keresztény közösségekben bizonytalanságot okozott, hogyan határozzák meg önmagukat, hogyan definiálják keresztény identitásukat a menekültekkel szemben - mondta. Az országos felügyelő az alkalmon felcsendült dallamok bizonytalanságára, moll hangsoraira utalva kifejtette, hogy bár sok volt a bizonytalanság, reméli, hogy dúr hangsor zárja majd a dallamot. A vera icon, azaz az igazi Krisztus arc keresése meghatározójává vált az elmúlt évnek és minden bizonnyal hatása lesz ennek a következőben is, de ha továbbra is Jézusra tekintünk, közelebb kerülünk az igazsághoz is.

Prőhle Gergely ezután köszönetet mondott a különböző osztályok munkájáért, azért az evangélikus arculatért, amelyet a különböző szempontok összhangba hozásakor kifelé, a társadalom felé mutattak. Reményét fejezte ki, hogy 2016 végén, a következő évkezdő összejövetelt már a megújult Üllői úti épületben fogják tartani.