Vasúti diakónia lesz Sopronban

2018.04.05 14:10

Forrás: kisalfold.hu szöveg: Nagy Márta Fotó, Nagy Márta, fahr-mit.de

Szó szerint és átvitt értelemben is segítséget nyújt az evangélikus szeretetszolgálat vasúti diakóniája, aminek tervein már dolgozik a felkészült csapat. Az állomáson bárki betérhet majd hozzájuk akár fizikai, akár lelki támogatásért.

Németországban már több mint százéves múltja van a vasúti diakóniai szolgálatnak. A nagyvárosok állomásain önkéntesek segítik az utasokat, irodájukban internet, telefontöltő, melegben hideg víz, fagyban forró tea, szendvics, s persze sok jó szó és hathatós segítség is várja a betérőket. Most már lesz ilyen Sopron-
ban is...

Németországban több mint százéves múltja van a vasúti diakóniai szolgálatnak. Önkéntesek segítik az utasokat a nagyvárosok állomásain.

 

– Tulajdonképpen azt nyújtjuk, amire éppen szükség van. Kikísérjük a szerelvényhez a látássérült utast vagy segítünk a mozgássérültnek, a sok kisgyermekkel utazóknak visszük a csomagjait, megváltjuk a jegyét a nehezen tájékozódó idősnek. Németországban arra is van példa, hogy egyik városból a másikba kísérik az elvált szülők között ingázó gyerekeket – sorolja a lehetőségeket Hajdú Tibor, a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Osztályának munkatársa. Közép-Európában Sopronban lesz először ilyen szolgálat, melyet Győr követ hamarosan. Már felállt a csapat, akik szervezik és önkéntesekkel el is látják majd a feladatokat. Bármilyen krízisben lehet majd hozzájuk fordulni, vagy csak egyszerű eligazításért. A misszió célja az is, hogy a pályaudvarok környékén megjelenő nehéz sorsú emberek csoportjainak nyújtsanak ellátást, ezáltal az utasvárók rendezettségén is javítani fognak – s itt érnek össze a szeretetszolgálat, a vasúttársaság és a város közös céljai...

Egyeztet a csapat: megszervezik és önkéntesekkel el is látják majd a feladatokat.

 

– Reményeink szerint áprilisban elindulhat a szolgálat, így az idei turisztikai főszezonra már berendezkedhetünk. A GYSEV-vel nagyon jó az együttműködés, már csak az apróbb részletek kidolgozása van hátra – mondja Kunstár Ágnes, a Fabrícius Endre Evangélikus Szeretetotthon igazgatója. A vasúti diakónia kialakítására, az önkéntesség erősítésére, a társadalmi szerepvállalásra pályázaton nyertek közel huszonötmillió forintot két évre. Az elnyert támogatás egyik modulja a vasúti szeretetszolgálat. A projekt része emellett a közösségfejlesztés, amelynek egyik rendhagyó módja lesz az úgynevezett történetgyűjtő vándorpadok felállítása. A város frekventált pontjain elhelyezett kényelmes padok egyrészt lehetőséget kínálnak a pihenésre, magányosaknak, időseknek az önkéntesekkel beszélgetésekre, a generációkközötti párbeszédre, másrészt akár prominens vendéget is hívhatnak, akivel érdemes az utca emberének elbeszélgetnie. De lesznek a program keretében vizuális kreatív programok gyerekeknek, előadások, pályázatok valamint kiállítások is. 

Bevonják a feladatokba az iskolásokat, óvodásokat is, akik például a rászorulók, idősek ünnepeit tehetik szebbé, tartalmasabbá.