A köszönet jele – Vitamincsomagok diakóniai intézményeink dolgozóinak

2021.04.02 07:32
Forrás: evangelikus.hu, szöveg: Evangélikus Információs Szolgálat, fotó: Magyari Márton
2021. április 1-jén, nagycsütörtökön és április 2-án, nagypénteken vitamincsomag-szállítmányokat vittek ki a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) vezetői a diakóniai intézményeinkben dolgozóknak. A Béres Gyógyszergyártól kedvezményesen beszerzett készítmények csupán apró, de fontos gesztusként fejezik ki a hálát az intézményekben folyó áldozatos munkáért.

A csomagok kiszállítását megelőző nagycsütörtöki sajtótájékoztatón Fabiny Tamás elnök-püspök a MEE Üllői úti székházában tartott rövid áhítatában elmondta: szimbolikus, hogy nagycsütörtökön, az úrvacsora szerzésének és a diakóniai szolgálatnak az ünnepén kezdik a vitaminok kiosztását, amelyet másnap, nagypénteken is folytatnak, hogy húsvét ünnepe előtt minden érintett intézményhez eljuthasson a csomag.

A háromfajta vitaminból álló pakkokat Fabiny Tamás, Kondor Péter és Szemerei János püspökök, Prőhle Gergely országos felügyelő, Font Sándor déli egyházkerületi felügyelő, Hafenscher Károly, egyházunk zsinatának lelkészi elnöke, Abaffy Zoltán, egyházunk zsinatának nem lelkészi elnöke és Mórotz Zsolt, a Vasi Evangélikus Egyházmegye felügyelője juttatta célba az ország különböző pontjaira Győrtől Nyíregyházáig, Pogánytól Balassagyarmatig, Békéscsabától Szombathelyig.

A csomagok 2070 evangélikus diakóniai intézményben dolgozó munkatárshoz, összesen 36 (23 országos és 13 gyülekezeti fenntartású) diakóniai intézménybe 6210 doboz vitamin és gyógyhatású készítmény formájában jutnak el. A vitaminok mellett egy igéslap is található Horváth Kitti Ő az, aki megment című alkotásával, másrészt egy bibliai igével: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” (Fil 4,13)

A pandémia kezdete óta az evangélikus intézmények ellátottai közül 115 fő hunyt el koronavírushoz kapcsolódó betegségben, és két további munkatársunkat veszítettük el: Arnóton Belényesi Ildikót, az Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetotthon munkatársát, valamint Szarvason Kovács Mihályné Erzsikét, az Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársát.

Az elhunyt munkatársak és ellátottak emlékére gyertyát gyújtottak a nagycsütörtöki eseményen az Üllői úti székház udvarán. Kondor Péter diakóniáért felelős püspök az útra indító záróimádságában hálát adott az evangélikus diakóniáért és az ott dolgozókért, megemlékezett az elhunytakról és a feltámadás reménységével kívánt vigasztalódást a hozzátartozóknak és derűt, reménységet, erőt a további szolgálathoz a diakóniai intézményben dolgozóknak.

Szerkesztőségünk két tagja Prőhle Gergellyel utazhatott nagycsütörtökön. A vitamincsomagok kiosztásának első állomásán, Kistarcsán a dolgozók az udvaron várták az országos felügyelőt és Gregersen-Labossa Györgyöt, a MEE Diakóniai Bizottságának elnökét. Mint megtudtuk, az Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthonában az elmúlt egy évben sikerült elkerülni a vírust. A 29 ellátott és a bent dolgozók sem betegedtek meg.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Dunakeszin működő Életfa tagintézményeibe is eljutottak a csomagok. Az egyik helyen 42, a másik telephelyen 16 dolgozónak adva így a lelki táplálék mellett vitaminos testi megerősítést. Kincse Éva telephelyvezető elmondta, hogy bár az intézményt nem kímélte a járvány, Istennek hála sikerült átvészelni a nehéz időszakot. A húsvétvasárnapi kápolnaszentelésre készülve pedig az intézmény épülete előtt épp egy Luther-rózsa készült a gondozottak és a dolgozók együttműködésével.

A nap negyedik állomása Balassagyarmat volt, ahol az idősek otthonában 10 dolgozó kapott a készítményekből. Ács Andrea intézményvezetőtől itt is arról értesültünk, hogy veszteségek nélkül sikerült az elmúlt időszakot átvészelni.

Rákospalotán, a Bolla Árpád Evangélikus Szeretetotthonban Bátovszky Gábor intézményvezető fogadta a csomagokat, majd személyesen osztotta szét 36 dolgozójának a készítményeket és az igéslapokat.

A nagycsütörtöki útvonal utolsó két állomása a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház és a hűvösvölgyi Sarepta intézménye volt. Az előbbiben 62 dolgozó, az utóbbiban – központi intézmény lévén – 167 szakember részesült a vitamincsomagokból, megköszönve az elmúlt időszak erőn felül végzett munkáját.