Az Evangélikus Diakónia Afrikában

2017.03.17 12:56

Dakar adott otthont a toulouse-i IFRASS (Institution de Formation, Recherche, animation, Sanitaire et Social) és a szenegáli ENTSS (Ecole Nationale des travailleurs Sociaux Spécialisés) intézetek második alkalommal megrendezett szemináriumának március 14-16. között. A rendezvényre meghívást kapott a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai szolgálata, melyet Buda Annamária osztályvezető képviselt. A toulouse-i intézmény és egyházunk közötti munkakapcsolat egy korábbi Gruntwig-pályázatra tekint vissza.

A szeminárium idei témája a családok szerepének változása és az ezzel kapcsolatos, a szociális munkát érintő képzési kihívások voltak. A szeminárium mintegy 200 résztvevőjének többsége szenegáli szociális intézményből érkezett vezető volt, mellettük az ENTSS hallgatói, valamint kanadai, belga és francia szakemberek kaptak meghívást.

A konferencián erős hangsúlyt kapott az elsődleges és másodlagos szocializáció szerepe, illetve lehetséges sikere a mai változó világban. Szenegálban is változnak a családi szerepek, a hagyományos családmodell mellett megjelennek a kétkeresős modellek, a mozaikcsaládok helyzete pedig egészen sajátos Afrikában. A poligám családok esetében ugyanis gyakori, hogy az apa esetleges halála után az asszonyok együtt érkeznek meg egy második házasságba gyermekeikkel, és integrálódnak az új családba, ahol szintén vannak feleségek és gyerekek.

A konferencián magyar részről a „családok átmeneti otthona”- szolgáltatás került bemutatásra egyházunk gödöllői és nyíregyházi intézményeinek működésén keresztül. Buda Annamária előadásában többek között bemutatott egy sikertörténetet, amelyben egy anya a tanulmányain keresztül fokozatosan kerül ki kilátástalan élethelyzetéből, integrálódik a  gyülekezetbe, mint befogadó közösségbe és végül vezető munkatárs lesz egy intézményben.  

A résztvevők megállapították, hogy egyetemes problémának tűnik a technikai eszközök használata (ez egyes afrikai országokban is meghatározza a családok közösen, illetve a gyerekek szüleik nélkül töltött idejét), valamint a  családon belüli erőszak és annak kezelése. A magyar előadáshoz kapcsolódva többen jelezték a probléma általánosságát és azt, hogy ez egy olyan terület, ahol a  jó gyakorlatokat érdemes átvenni egymástól.