Az újrakezdés reménye a leginkább rászorultaknak

2021.12.02 11:04

Foglalkoztatási centrumot adtak át Nyíregyházán

Forrás: szon.hu, Szerző: cikk: M. I.; keretes szöveg: H. T. , Fotó: Szarka Lajos

Foglalkoztatási centrumot adtak át november 30-án, kedden Nyíregyházán. Az Oltalom Szeretetszolgálat új, Nóé bárkája elnevelésű intézményegységében asztalosműhelyt és varrodát alakítottak ki. A foglalkoztatottak munkát és jövedelmet kapnak, hogy újra önállóak lehessenek.

20211130 Nyiregyhaza Noe barkaja foto Szarka Lajos 1

– Rendszerben gondolkodunk az asztalosműhely és a varroda esetében is, és az a legfontosabb célunk, hogy a hajléktalanokat visszavezessük a munka világába, hogy később önállóan is megállják a helyüket az életben – mondta el a Kelet-Magyarországnak Laborczi Géza az Oltalom Szeretetszolgálat lelkész – igazgatója november 30-án, kedden a Noé Bárkája Foglalkoztatási Centrum átadóünnepségén.

Az eseményen jelen volt Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke, Gregersen-Labossa György, az egyház diakónia bizottságának elnöke, Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Laborczi Gézától megtudtuk, tavaly még nem tudták, milyen funkciót kap majd az épület, aztán megszületett a foglalkoztatási centrum ötlete, melyet Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár karolt fel. Az evangélikusok mintegy 153 millió forint támogatást kaptak az épület felújítására, a műhelyek csúcsminőségű gépeinek beszerzésére és egy kisteherautó vásárlására. – A közfoglalkoztatásban részt vevőknek is lehetőséget biztosítottak, hogy kivegyék a részüket a munkálatokból – hangsúlyozta Laborczi Géza.

Felelős embereket formálnak

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, itt nem csupán egy körülhatárolt programról van szó, ugyanis nagyon komoly rendszer épült ki a városban, amit az evangélikus egyház, a szeretetszolgálat és a diakónia fog össze.

– Az elszigetelt projektek helyett ők egymásba fűzött programokkal foglalkoznak. A roma szakkollégium és a tanoda a társadalmi felzárkózás építőkövei. Az ott felnövő fiatalok előtt példaképek állnak, akik varrodát nyitnak, hajléktalanokat oltalmaznak és anyaotthont működtetnek. Óriási erőt ad, ha segítünk másoknak, és az itt kiépült rendszer eredményességét mutatja, hogy a fiatalok munkahelyet, feladatot kapnak. A felelősségteljes feladat pedig felelős embereket formál belőlük. Szakpolitikusként ez a szemlélet nekem nagyon szimpatikus, és úgy vélem, az itteni emberek munkája mintául szolgálhat az ország más pontjain is – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár.

20211130 Nyiregyhaza Noe barkaja foto Szarka Lajos 8

– Az elmúlt húsz évben példaértékű volt az Oltalom Szeretetszolgálat és az önkormányzat együttműködése. Rengeteg olyan célt valósítottunk meg közösen, amelyek a város lakosságát szolgálták – erről már dr. Kovács Ferenc polgármester beszélt. – Az új centrum a leginkább rászorultakat vezeti vissza a munka világába, s nemcsak az újrakezdés reményét adja az ide érkezőknek, hanem a munka örömét is. A közfoglalkoztatás a városvezetésnek is nagyon fontos, nagyot léptünk előre, de sok teendőnk van még ezen a területen – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Laborczi Gézától azt is megtudtuk, miért döntöttek úgy, hogy varrodát és asztalosműhelyt alakítanak ki az új centrumban.

– Nagycserkesz is hozzánk tartozik a felzárkózó települések programjában, ahol a közmunkások dísznövénytermesztéssel foglalkoznak majd. A növények tartói ebben az asztalosműhelyben készülnek el. A Családok Átmeneti Otthonában az erőszak, illetve a hajléktalanság elől menekülő anyáknak nyújtunk segítséget. Mi vagyunk a védőháló, ami meggátolja, hogy szétessen a családjuk, de ahhoz, hogy ebből a sokkból valaki újraépíthesse az életét, jövedelemre is szüksége van. Az asszonyoknak a varrodai munkával pénzt kereshetnek, így újból önállóak lehetnek, saját lábra állhatnak. A hajléktalanok foglalkoztatásában is igyekszünk előre lépni, a mintaprojektben 15–18 embert fogadhatunk, jelenleg 15 munkatárssal dolgozunk – ismertette a program működését az intézményvezető.

Hosszú út áll előttük

Mindkét műhelyt kiváló minőségű, modern berendezésekkel szerelték fel. Az asztalosműhelybe belépve kissé puritán kép fogadott minket, ugyanis a felső kategóriás gépek és kéziszerszámok mellett polcokra is szükség lenne. Azonban Keczkó János, az Oltalom Szeretetszolgálat foglakoztatási ágazatvezetője elmondta, a hiányzó elemek is a tanulási folyamat részei.

– A szakoktatók és a gépek segítségével az asztalosmesterség főbb fogásait sajátíthatják el, akik nálunk dolgoznak. Kialakul bennük a munkába járás rutinja, és a megszerzett tudással könnyebben boldogulhatnak majd a munkaerőpiacon is. Az egyszerű termékektől egészen az összetett bútorok elkészítéséig sok mindent megmutatunk nekik, új oktatási programunkban. Ez egy hosszú folyamat, és bár rengeteg modern gépünk van, a közfoglalkoztatottak első feladata az lesz, hogy a további munkához szükséges polcokat, munkaasztalokat elkészítsék. Majd a repertoárt bővítjük kerti bútorzattal és filagóriákkal, valamint régi bútorok felújítását is tervezzük – tájékoztatott Keczkó János.

20211130 Nyiregyhaza Noe barkaja foto Szarka Lajos 9

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, diakóniai munkáért felelős püspök igehirdetésében hálát adott Istennek az új közfoglalkoztatási centrum felépüléséért, kifejezve reményét, hogy az sok nemzedéken át áll majd az irgalmasság szolgálatában. Az irgalmasság évének végéhez közeledve, az év igéjére (Lk 6,36) hivatkozva rámutatott, hogy az irgalmasság nem lehet személyválogató, azért a puszta tényért irgalmas a másikkal, mert ő is ember, akit Isten a saját képére és hasonlóságára teremtett. Szolgálatunk pedig úgy lesz a legépítőbb realitás, ha Isten megtanít bennünket úgy élni, hogy haszna legyen a családunknak, barátainknak, a ránk bízottaknak, munkatársainknak, egyházunknak és hazánknak abból, hogy Jézus Krisztust, mint Urunkat ismerjük, szeretjük és szolgáljuk. (H.T.)