Fontos döntések születtek a régi összetételű országos presbitérium utolsó ülésén

2018.11.16 12:06
Forrás: evangelikus.hu Szöveg: MEE Országos Presbitérium
 
Budapest – Fabiny Tamás elnök-püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Presbitériuma (OP) 2018. november 8-i ülésének levezető elnöke tájékoztatta az egyházi sajtót az ülésen történt főbb történésekről.
 

Az OP elején Smidéliusz András lelkész tartott áhítatot. A presbiterek különböző szempontok mérlegelése alapján megvizsgálták az MEE hajléktalanellátás területén végzett munkáját a hajléktalansággal kapcsolatban kialakult társadalmi vita összefüggésében is. A jelenlegi törvényi szabályozás valóban új helyzetet teremt, melyben fontos a humanitárius szempontok képviselete. A hajléktalanellátás alapvetően bizalmi elvre épül: ennek jegyében szükséges az utcán élő embertársainkat abban segíteni, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel. Az MEE ezzel kapcsolatos ellátó rendszere országos szempontból is kiemelkedő, ezt érdemes a társadalomban is tudatosítani. Több szempont megvizsgálása után az OP bizonyos kiegészítésekkel elfogadta azt a Márton-napi nyilatkozatot, amelyet a diakóniai bizottság (DB) készített elő. Kérte a Püspöki Tanácsot, hogy rendelje el ennek felolvasását a november 11-i istentiszteleteken. Az OP elfogadta a DB azon javaslatát is, hogy minden év Márton-napja kapcsolódjon össze a rászorulók, szegények, nélkülözők, hajléktalanok megsegítésére való felszólítással.

Az OP elfogadta a lelkészi életpályamodell szabályrendeletét, mely lehetővé teszi, hogy 2019 elejétől elinduljon ez az új rendszer.

Az ülésen döntés született továbbá arról, hogy a testület közös megegyezéssel megszünteti Kendeh K. Péter vezetői munkakörét a Luther Kiadó élén. 2018. november 15-től félállásban mint a könyvrészleg vezetője dolgozik tovább, a Luther Kiadó átmeneti vezetésére pedig Antal Bálint gazdasági vezető kapott megbízást. Az intézményvezetői munkakörre pályázatot fognak kiírni.

Az OP elfogadta a Magyarországi Református Egyház ajánlatát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa lágymányosi telkének tulajdonviszonyával kapcsolatban. Ezzel lehetővé válik, hogy a kormány által támogatott projekt keretében itt épüljön fel az új Luther Márton Szakkollégium.

Az OP megvizsgált továbbá számos folyamatban levő, nagyobb beruházást, és megállapította, hogy azokhoz kiegészítő forrás jelenleg nem áll rendelkezésre, így valamennyi esetben a korábban meghatározott anyagi keretek között kell megvalósítani a beruházást.

Az ülésen támogatólag továbbították az MEE 2019. évi költségvetését a zsinat felé. Tekintettel arra, hogy ebben az összetételben utoljára ülésezett az OP, az országos elnökség szerény ajándékkal kedveskedett mindazoknak, akik az új ciklusban már nem lesznek a testület tagjai. Krámer György, az országos iroda igazgatója a cikluszáró ülésen valamennyi presbiternek egy, a közös munkára emlékeztető emlékérmet adott át.

Az immár új összetételű OP következő ülése 2018. december 13-án lesz.