Kitüntették a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálatot

2017.03.16 09:26
Forrás: evangelikus.hu, beol.hu, szöveg: Licska Balázs, fotó: Imre György
Mezőhegyes – Hatan vehettek át elnöki elismerést a békés megyei közgyűlés ünnepi – március 15-i – alkalmából tartott ülésén, 2017. március 12-én, vasárnap Mezőhegyesen. Díjat kapott Csicselyné Korbely Zsuzsanna, Gál János rendőr főtörzszászlós, az evangélikus egyház Ótemplomi Szeretetszolgálata Szarvasról, dr. Mlinarics József, Rávai Béla, illetve a tótkomlósi önkormányzati tűzoltó-parancsnokság csapata.

Csicselyné Korbely Zsuzsanna a szarvasi szlovák általános iskola pedagógusa. Mint mondta, a néprajz már középiskolás kora óta foglalkoztatta, 1722-ig vezette vissza a családfáját. A tanítványait rendszeresen ösztönzi kutatómunkára.

Ami a szlovák érdekképviseletet és a szlovák kultúrát, néprajzot illeti, értákes társadalmi munkát is végez Szarvason, például a tájházban múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart, hagyományőrző rendezvényeket szervez.

Gál János rendőr főtörzszászlós az újkígyósi körzeti megbízottak parancsnoka 25 éve. Jól ismeri a kül- és belterületeket, a helyiek bizalommal fordulnak hozzá, és nemcsak a szolgálatban, hanem civilben is rendszeresen kérik a segítségét. Mint fogalmazott: a rendőrség nem egy munkahely, hanem egy hivatás, amit el kell látni. Nagy tapasztalata, széles körű ismerete, tudása, valamint hozzáállása miatt példával szolgál kollégái számára.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Ótemplomi Szeretetszolgálata nevében Lázár Zsolt esperes, Galó Tamás és Láng Emese vette át az elismerést. Szarvason a gyülekezet által alapított szeretetszolgálat hatszáz emberre lát rá, szenvedélybetegekről gondoskodnak, ételt és ruhát osztanak, hajléktalanoknak adnak ideiglenesen fedelet a Luther-otthonban. Az elmúlt években százezer adag ételt osztottak ki. A Facebook közösségi portálon is aktívak, élnek a technika vívmányaival.

Az orosházi kórház szakembere, dr. Mlinarics József főorvos szülész-nőgyógyász és urológiai szakvizsgát is szerzett 1981-ben. Családi indíttatásból már gyermekkorában eldöntötte, hogy orvos lesz. Négyezer gyermeket segített a világra pályafutása során. Véleménye szerint a nőgyógyászat szakma, a szülészet viszont már művészet, nincs annál szebb, amikor egy gyermek a világra jön. A nővérképzésből és az utánpótlás-nevelésből is aktívan kiveszi a részét.

Rávai Béla a gyomaendrődi mentőállomást vezeti, 37 éve ténykedik mentőként. Úgy véli, a bajba jutottakon megfelelő szakmai színvonalon kell segíteni, széles körű ismeretekkel kell rendelkezni, érteni kell sok területhez, hogy felállítsák a diagnózist és meghatározzák a megfelelő terápiát. Nagy boldogsággal tölti el, ha kapnak visszajelzést, köszönőlevelet azoktól, akiken segítettek. Legemlékezetesebb esete az volt, amikor egy farfekvéses babát kellett otthon a világra segíteni.

A tótkomlósi tűzoltóság története a ’20-as évekig nyúlik vissza, 2005 óta önállóan beavatkozó az egyesület. Jelenleg hat település biztonságának szolgálatában állnak a tótkomlósiak, évente nagyjából százszor vonulnak tűzesethez, műszaki mentéshez. Önkéntesek, akik készenlétet adnak, a laktanyát nyolc percen belül kell elhagyniuk. 2015-ben az országos szakmai versenyen az önkormányzati kategóriában a legjobb tűzoltóság lett a tótkomlósi. A díjat Nagy Sándor parancsnok vette át.

Március 15-e a legnemzetibb ünnepünk

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke köszöntő beszéde során emlékeztetett: Mezőhegyes nemcsak nemzetőröket és honvédeket adott az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz, hanem 200 katonalovat is. Mitykó Zsolt, a város polgármestere szólt Mezőhegyes történetéről, hogy 1784-ben milyen feladatot szabtak a településre a ménesbirtokkal, hogy milyen magas szintű lótartás és lótenyésztés jellemzi évtizedek, évszázadok óta. Kiemelte: Békés megye értékeit gazdagítanák.
A Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa, dr. Holló József altábornagy beszéde során azt mondta: március 15-e iránytűként szolgál ma is, amit használni kell, és hogy a legnemzetibb ünnep maradt, a magyar szabadság örök ünnepe. Arra figyelmeztet, hogy a legfőbb kérdésekben megalkuvásnak helye nincs, csak az összefogásnak. Kiemelte azt is: foglalkozni kell a múlttal, mivel a történelem a jövő megalapozásában is jelentőséggel bír.
A megyei közgyűlés előtt megkoszorúzták a Szent György római katolikus templomnál Gonzeczky János emléktábláját, aki a forradalom és szabadságharc idején tábori lelkészként szolgált.