„Nagyon bíztunk a negatív eredményben” – Interjú Szpisák Attilával

2020.05.05 14:48
Forrás: evangélikus.hu, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, Hajdú Tibor
Tótkomlós – A koronavírus-járvány leginkább az idősekre, a zárt közösségben élőkre nézve veszélyes. Egyházunk diakóniai szolgálata ezért kiemelt figyelmet fordít védelmükre. Az otthonokban dolgozó munkatársak és az intézményekben élők szigorú szabályok betartásával, felelős magatartással veszik fel a küzdelmet a járvánnyal. A „frontvonalból” kapcsoltuk Szpisák Attila tótkomlósi lelkészt, a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat – Evanjelická diakónia v Slovenskom Komlóši intézményvezetőjét a Hallhatóan Evangélikus Kossuth rádiós félóra legutóbbi adásában. Annak a hírnek eredtünk nyomába Hajdú Tibor szerkesztővel, hogy a szeretetotthon egyik lakója koronavírus-gyanúval kórházba került (a rádiós interjú elhangzása óta cikkünk már a legfrissebb információkat is tartalmazza – a szerk.).

 A napokban a közösségi médiából értesülhettünk, hogy baj van Tótkomlóson és kérik az imádságunkat. Mi történt?

 Valóban, a Facebook oldalunkon adtam hírül, hogy az 52 lakónak otthont adó intézményben egy koronavírus-gyanús eset miatt kellett intézkednünk. Nagyon nagy volt az ijedtség. Azon a napon, amikor ez megtörtént, két olyan nővérünk volt szolgálatban, akik előzőleg két hétig otthon voltak (betegállományban, megijedtek a koronavírustól, és ahogy kihirdették a kijárási korlátozást, azonnal betegállományba mentek (!) – a szerk). A protokoll szerint jártak el, hiszen az ellátottunk magas lázzal, lázgörccsel küzdött. Az ügyeletes orvossal összhangban tehát azonnal kihívták a COVID-19-es mentőautót. Miután a beteget elszállították, jött az újabb izgalom: az izoláció, a fertőtlenítés és az otthonban lakók megnyugtatása. Hiszen képzeljük csak el: a mentősök teljes védőfelszerelésben érkeztek – ez nem kis pánikot okozott. A várakozás az esti órákig nagyon feszült volt: az első teszt negatív volt, ennek nagyon örültünk. A környéken nem volt akkor ilyen betegség, így mi is nagyon bíztunk ebben az eredményben. A második teszt is negatív lett, hála Istennek. Az idős bácsiért azonban folyamatosan imádkozunk, mert más, komoly betegségei vannak.

 A folyamatos figyelem, fertőtlenítés, kijárási korlátozás, látogatási tilalom továbbra is fennmarad, gondolom?

– Természetesen. A térségben vagy az otthonban, hála Istennek nincs azóta sem új eset, Békés megyében összesen 16 fertőzöttről tudunk május 3-án. 

 A hírek szerint az állami fenntartású, majd az egyházi fenntartású otthonokat is végigjárja és fertőtleníti a honvédség. Erre nézve mik a tapasztalatok?

– Igen, ez már folyamatban van. A településen két szociális bentlakásos idősotthon is van: egy kisebb, önkormányzati fenntartású és a miénk, ez a nagyobb. Nálunk már jelentkeztek a katonák, de egy alapos szakmai egyeztetés után úgy döntöttünk, hogy nem kérjük a fertőtlenítést, mert nem tudjuk megoldani az evakuálást arra az időre. Orvosunkkal is konzultáltunk. A házban nincs jelen a koronavírus, ugyanakkor az is tény, hogy egy honvédségi fertőtlenítés után, ami az 52 lakó kiköltöztetésével járó nem kis feladat lenne, ugyanúgy bekerülhetne kívülről a vírus. Van egy ózongenerátorunk, amellyel éjszaka a közösségi helyiségeket fertőtlenítjük, csírátlanítjuk, valamint azokat a szobákat is, amelyben olyan ellátottunk lakik, aki kényelmesen ki tud jönni arra a negyedórára, húsz percre a kertbe, élvezni a jó levegőt.

 Karanténos ellátottaik is vannak?

– Igen, néhány lakónkat muszáj volt szakellátásra vinni különböző egészségügyi problémák miatt a kórházba. Ők visszaérkezve a szabály szerint, két hét karanténba kerülnek. Pontosan emiatt sem tudtuk vállalni a honvédségi fertőtlenítést, mert ezek a szobák szétszórva találhatók az otthon teljes területén, és őket nem lehet mozgatni. A fertőtlenítés után ugyanis 3-4 órán keresztül nem lehet visszamenni.

 A kórházból negatív teszttel jönnek vissza a lakók?

– A kórház nem teszteli a kiadott ellátottakat, mi viszont egyből karanténba helyezzük őket, ahogy említettem. Mindenkinek amúgy is naponta kétszer, reggel és este mérjük a lázát. Ezt megtesszük az otthonba érkező ellátó személyzettel is. Komoly biztonsági intézkedéseket hoztunk, egyáltalán nem lehet bejutni az épületbe, és csak annak, akinek muszáj valamely szakfeladat ellátásának szempontjából. Látogatási tilalom van, és csomagokat sem tudunk fogadni. Bőven ellátjuk a lakóinkat, napi ötszöri étkezést biztosítunk, így most arra kérjük a rokonokat, hogy a járvány elkerülése érdekében ne is küldjenek semmit a hozzátartozóiknak.