„Ne féljetek” - protestáns konferencia a menekültválságról

2016.06.17 14:37

„A globális menekültválság hatása Európára és az egyházak válasza” címmel protestáns egyházak képviselői tartottak háromnapos tanácskozást a hollandiai Lunterenben, melyen Magyarországot a Református Menekültmisszió és az Evangélikus Diakónia munkatársai képviselték.

Június 14-16. között gyűltek össze európai egyházi képviselők és menekültkérdéssel foglalkozó szakemberek, hogy megvitassák a menekültek érkezéséhez kapcsolódó újabb kihívásokat. A résztvevők a közös ima mellett munkacsoportokban egyeztettek a közös problémákról, szolidaritási látogatáson vettek részt és az egyházi együttműködés további lehetőségeit vitatták meg.

A konferencia során központi szerepe volt annak, hogy első kézből szerzett tapasztalatot kaphassanak a megjelentek, több menekült történetével nyílt lehetőség személyesen megismerkedni. Az ő beszámolójuk meghallgatása után a résztvevők meglátogatták a legnagyobb amszterdami menekülttábor melletti gyülekezetet, ahol betekintést nyerhettek az integrációs munkába is, majd a Keizersgracht-Kerk-ben tartott istentiszteleten vettek részt, ahol az útjuk során életüket vesztett menekültekre emlékeztek.

Az egyházak és ökumenikus szervezetek képviselői mellett európai ügyekben jártas szakemberek is részt vettek, szó esett az embercsempészetről, a menekülthelyzetre vonatkozó törvényi szabályozás kérdéseiről, valamint a kérdésekre adandó teológiai válaszokról.

A konferencián született közös nyilatkozatot a szervezők – az Egyházak Világtanácsa, a belgiumi székhelyű CCME, az Egyházak Európai Tanácsa, valamint a hollandiai Protestáns Egyház- június 20-án, a Menekültek Világnapján hozzák nyilvánosságra.