Te is lehetsz a föld sója! – Közép-európai Keresztény Találkozót tartanak Budapesten

2016.06.27 10:14
Forrás: evangelikus.hu, szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Protestáns értékek, nemzetek sokszínűsége, kulturális érzékenység, evangéliumi alapok, ökumenikus nyitottság – többek között ez jellemzi a 2016. július 7. és 10. között Budapesten megrendezésre kerülő Föld Sója találkozót. A Közép-Európai Keresztény Találkozóra még lehet jelentkezni, valamint regisztráció nélkül is részt lehet venni a nyitó istentiszteleten és a zárógálán.

„Július 7-én 19 órakor mindenki számára nyitott és regisztrációhoz nem kötött ünnepi úrvacsorai istentisztelettel kezdődik a budapesti Tüskecsarnokban a Közép-Európai Keresztény Találkozó. Mivel ez az időpont a Labdarúgó Európa-bajnokság szempontjából is fontos dátum, ezért a nyitó istentiszteletet követően az ötezer fős csarnokban közösen nézhetjük majd meg az aktuális meccset – hangsúlyozta dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök. A több mint háromezer résztvevővel megvalósuló rendezvény idei házigazdája a Magyarországi Evangélikus Egyház. A bibliatanulmányozások, istentiszteletek mellett kulturális programok, pódiumbeszélgetések, koncertek és számos sportrendezvény is várja az érdeklődőket.

A Közép-Európai Keresztény Találkozóval kapcsolatban Fabiny Tamás elmondta, hogy a közép-európai országok számára ez lesz a reformációi emlékév nyitó alkalma. „Mivel 2016 az evangélikus egyház számára a tematikus évek közül a reformáció és nemzet éve, ezért ez a találkozó különösen jó alkalom arra, hogy a jelenlévő kulturális sokszínűségben meglássuk, hogy mit jelent a protestáns alap” – fogalmazott a püspök. Fabiny Tamás kiemelte, hogy hazánkon kívül nagy létszámban jelentkeztek már a találkozóra Lengyelországból, Németországból, Szlovákiából és Csehországból is, de többek között már több mint százötvenen jelezték jelenlétüket Ukrajnából is. Mindemellett Vietnamból, Svédországból és az Amerikai Egyesült Államból is fogadtak már regisztrációt. A találkozó történetéről a püspök elmondta, hogy először 1992-ben, a németországi Görlitzben rendezték meg az összejövetelt, legutóbb pedig Wroclaw adott otthont a kétévenként megvalósuló rendezvénynek.

A találkozó sokszínű programjairól számolt be Cselovszkyné dr. Tarr Klára. A Föld Sója felelős szervezője kiemelte, hogy a pódiumbeszélgetések fókuszába az egyház és a világ számára is aktuális kérdéseket helyeztek. „Egyházvezetői és szakértői szempontból három disputa is foglalkozik majd a migráció- és menekültkérdés helyzetével. Kiemelten foglalkozunk a család témakörével is. Előadónk lesz Süveges Gergely újságíró, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A reformáció és az egyház jövője címmel dr. Heinrich Bedford-Strohm bajor tartományi püspök és Balog Zoltán miniszter beszélgetésére fog sor kerülni” – mondta Cselovszkyné dr. Tarr Klára. A Föld Sója találkozón hat nyelven lesznek bibliatanulmányozások. Az ökumenikus nyitottság jegyében lelki és életvezetési előadást tart Pál Ferenc atya. A rendezvény zenei programja is színvonalas alkalmakat sejtet. A klasszikus egyházzenei koncerteken túl az egyházi világzene sokszínűsége is bemutatkozik. A négy napos rendezvényen harminchárom kórus fog fellépni. A kórusok a szombat este hét órakor kezdődő záró istentiszteleten és -gálán közösen éneklik el a Lutheránia Énekkarral és a Magyar Rádió zenekarával összeállva Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művét. „A nyitó istentisztelethez hasonlóan mindenki számára nyitott zárógálát követően a résztvevők ötszáz darab bio úszó gyertyát helyeznek a Duna vizére, kifejezve a reformáció évére való visszatekintést, egyúttal megfogalmazva az előreüzenést is” – fogalmazott a felelős szervező.

A Föld Sója találkozón lehetőséget szeretnénk biztosítani a különböző nemzetek és felekezetek fiataljainak egymás megismerésére. Ilyen szellemben rendezzük meg a mini foci Európa-bajnokságot, ahol a részt vevő országok csapatai versenghetnek egymással” – mondta az ifjúsági rendezvényekről Antal Bálint. A főkoordinátor a sportrendezvényekből kiemelte még a sárkányhajó bajnokságot is. „Olyan alkalmakat igyekszünk szervezni, melyeken megismerhetjük egymást, valamint bízunk abban, hogy a rendezvények révén testvérkapcsolatok jönnek létre.” Az ifjúsági koncertekkel kapcsolatban Antal Bálint elmondta, hogy a részt vevő országok szinte mindegyike fellép fiatal zenei csapattal. A szervezők külön ifjúsági sátorral is készülnek, valamint egyes rendezvényeket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában rendezik meg.

A 2016. július 7. és 10. között megrendezendő Föld Sója – Közép-Európai Keresztény Találkozó részletes programja a https://foldsojatalalkozo.hu honlapon érhető el.