„Vannak helyzetek, amikben nincsen kompromisszum” – Beszélgetés Fabiny Tamással

2016.11.05 08:39
Forrás: evangelikus.hu, kotoszo.blog.hu, szerkesztette: Galambos Ádám
A Luther Kiadó gondozásában jelent meg Fabiny Tamás A kötényes Isten – Igehirdetések az irgalomról és a vigasztalásról című könyve. A kötetről, az igehirdetés fontosságáról és a kötényes Isten követésének lehetőségéről Illisz L. László beszélgetett az evangélikus püspökkel.

– Miért lett A kötényes Isten a kötet címe?

– Nagyon fontos számomra, hogy Jézus valóságos Isten és valóságos ember, de ahogy Pál apostol fogalmaz, nem élt vissza azzal, hogy Isten, hanem szolgai formát vett fel, emberekhez lett hasonlóvá, megalázta magát. A cím ezért az utolsó vacsora történetére utal, azon belül is arra, amikor Jézus kötényt kötött maga elé és megmosta a tanítványai lábát. Ezt jelképesnek érzem. A kereszténységnek olyan Istene van, aki nem az „olümposzi magasságba” helyezi magát, hanem lejön a mélybe, megalázkodik és odakuporodik az emberek mellé. A cím ugyanakkor arra is utal, hogy ennek a kötényes Istennek a tanítványai kell hogy legyünk, vagyis a szeretetszolgálatban, a diakóniában, az esendő embernek a segítésében kell részt vállalnunk. Lehet hajléktalan, roma, anyaóvóban menedéket találó édesanya vagy menekült, a lényeg, hogy mindenkihez oda kell fordulnunk.

– A mai világban az emberek nem közelednek, sokkal inkább távolodnak egymástól. Iszonyú feszültségek között élünk. Jézus arra biztat minket, hogy a mélységet szenvedő mellé álljunk, sőt, az ellenségünket is szeressük. Mennyire illúzió ez a mai világban? Lehet-e egy kötettel hatni az emberekre?

– Pont ez a társadalmi helyzet ad arra lehetőséget, hogy az egyház mást mondjon, mint amit az emberek a médiában, pártoktól vagy másoktól hallanak.
Az itt megjelent írásokat én tudatosan igehirdetésnek tekintem. Ezek nem az egyházi publicisztikám részeit képezik, amelyek adott esetben viharokat is kavarnak. Azt is fenntartom és fontosnak tartom, de ezek itt kimondottan igehirdetések. Egy püspöknek vagy lelkésznek az elsődleges feladata az, hogy az Igét hirdesse. Isten beszéde egyenes, nincs benne kompromisszum. Az irgalmas szamaritánus példázatánál Jézus megtehette volna, hogy egy kicsit PC-vé teszi a történetet, hogy farizeusoknak is elfogadhatóbb legyen, de nem így történt. Jézus amennyire lehetett feszítette a húrt, mert vannak helyzetek, amikben nincsen kompromisszum. Amennyiben egyértelműen akarok beszélni, akkor biblikus alapon kell maradnom. Erre törekszem.

– Elég régóta hirdeti az igét. Változnak az emberek?

– Az igehallgatás fokozatosan is átalakíthatja az embert. Aki folyamatosan kiteszi magát az igehirdetés hatásának – akár templomban, akár az olvasott igén keresztül – az változik. Optimista vagyok. Aki Jézus követője, az magáévá teszi ezt az értékrendet.

– A könyv öt részre tagolódik. Hogyan épül fel a kötet?

– Számos itt olvasható írás már korábban megjelent vagy elhangzott. Többet különböző alkalmakkor, családok átmeneti otthonában, felszólalásokkor mondtam el, több közülük az evangelikus.hu honlapon, vagy a Kötőszó blogon jelent meg. Ezeket akartam összegyűjteni. Az első fejezet bibliatanulmányokból áll. Itt nagyobb szellemi koncentrációt igénylő olvasmányok találhatók, ahol nem szaktudósoknak, hanem a nagyközönségnek bibliai szövegeket elemzek. A megértést könnyíti, hogy szépirodalmi illusztrációkat is hozok, amelyek az asszociáció-sorozatnak a kiszélesítését segítik.

Az interjú teljes terjedelmében a KötőSzó blogon olvasható.